Nobel 2019. Premiul pentru Fiziologie sau Medicină deschide sezonul distincţiilor Nobel

[] []

07 oct 2019 / 09:45
Salveaza PDF Comentarii

Sezonul Premiilor Nobel din 2019 începe luni cu anunţarea, la Stockholm, a laureatului - sau laureaţilor - distincţiei pentru fiziologie sau medicină. 

Anunţul va fi făcut de Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, începând cu ora 9.30 GMT (12.30 ora României). Laureaţii premiilor pentru fizică, chimie, literatură şi pace vor fi anunţaţi zilele următoare, iar câştigătorul Premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice va fi adus la cunoştinţa publicului săptămâna viitoare. Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile au fost iniţiate de magnatul industrial suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Fiecare premiu Nobel valorează 9 milioane de coroane suedeze (908.000 de dolari), notează DPA. Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină a fost acordat prima oară în 1901 medicului german Emil Adolf von Behring (1854-1917) pentru cercetări asupra seroterapiei şi descoperirea serului antidifteric, ceea ce a deschis un nou drum în ştiinţa medicală. Anul trecut, doi imunologi, cercetătorul american James P. Allison şi omul de ştiinţă japonez Tasuku Honjo, au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină pentru realizările lor în ceea ce priveşte noile terapii împotriva cancerului.

Potrivit tradiţiei anuale, premiile Nobel vor fi înmânate pe 10 decembrie, dată la care este comemorată moartea lui Alfred Nobel. După atribuirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, sezonul Premiilor Nobel continuă cu Premiul Nobel pentru Fizică, la 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, la 10 octombrie şi Premiul Nobel pentru Pace, la 11 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat la data de 14 octombrie, informează Agerpres. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22