Modulul de explorare chinez Yutu-2 a parcurs 271 metri pe faţa nevăzută a Lunii

Modulul de explorare chinez Yutu-2 a parcurs în total 271 metri pe faţa îndepărtată a Lunii în cadrul misiunii de explorare ştiinţifică a teritoriului selenar virgin, relatează joi agenţia Xinhua.

Atât Yutu-2 cât şi sonda Chang'e-4 au intrat miercuri într-o perioadă de hibernare după lăsarea nopţii selenare, potrivit Centrului pentru Programul Spaţial şi Explorarea Lunii din cadrul agenţiei spaţiale chineze.

O zi pe Lună echivalează cu 14 zile pe Pământ, iar o noapte selenară are aceeaşi durată.

Chang'e-4 intră în hibernare în timpul nopţii selenare din cauza lipsei energiei solare.

În timpul celei de a opta zi selenare, instrumentele de la bordul modulului de explorare chinez Yutu-2 au funcţionat corespunzător şi un nou set de date ştiinţifice a fost trimis spre analizare la centrul misiunii.

Sonda chineză Chang'e-4, lansată la 8 decembrie 2018, a aselenizat la 3 ianuarie în craterul Von Karman, situat în bazinul Aitken din regiunea Polului Sud, pe faţa îndepărtată a Lunii.

De pe Pământ nu putem vedea decât o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul natural al Pământului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflându-se în rotaţie sincronă cu Pământul.

Emisfera selenară invizibilă de pe Terra nu a fost fotografiată şi cartografiată decât cu ajutorul sondelor spaţiale, prima fiind sonda sovietică Luna 3, în 1959. Primii oameni care au văzut-o, în mod direct, au fost astronauţii din echipajul misiunii Apollo 8, pe orbită în jurul Lunii în 1968.

Robotul Yutu-2, cu o greutate de 135 de kilograme, este primul care străbate suprafaţa îndepărtată a satelitului natural al Pământului şi totodată este cel mai uşor vehicul de acest tip trimis pe Lună.

Oamenii de ştiinţă speră că Yutu-2 se va deplasa mai departe pe suprafaţa necunoscută de pe care va trimite mai multe imagini, va asculta poveştile înregistrate de rocile selenare străvechi şi va descoperi mai multe urme din istoria timpurie a Lunii şi a sistemului solar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel