Misterul Planetei 9, corpul ceresc "fantomă" care sfidează logica spaţiului cosmic

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Din 1846, știința nu a mai descoperit alte planete în Sistemul Solar. În schimb, Pluto a fost retrogradată în august 2006 la categoria „planetă pitică”. Cu toate acestea, un obiect ceresc a captivat atenția astronomilor timp de mai bine de un secol.

Ghețoasă și complet lipsită de viață, potrivit presupunerilor unor astronomi, Planeta 9 este un corp care a stârnit ample dezbateri în rândul astrofizicienilor și al altor observatori ai Universului. Un studiu realizat de California Institute of Technology (Caltech), de exemplu, a susținut că ar putea fi a cincea planetă gazoasă din Sistemul Solar. Cu toate acestea, a fost atât de evazivă, încât alte observații astronomice pur și simplu nu au reușit să o găsească. Pe fondul informațiilor contradictorii care au fost documentate despre acest obiect cosmic, există oameni de știință care cred că Planeta 9 nici măcar nu există.

Care-i treaba cu Planeta 9? Există cu adevărat?

Cercetarea Planetei 9 a început în zorii secolului XX. Astronomii au detectat un corp ceresc ciudat, care pândea Sistemul Solar de la periferie. Când existența lui Pluto a fost confirmată, în anii 1930, vânătoarea acestui nou corp ceresc s-a încheiat. Cel puțin provizoriu. Zeci de ani mai târziu, în 1992, când a fost descoperită Centura Kuiper, curiozitatea în legătură cu acest corp ceresc „fantomă” a fost din nou reaprinsă: „Se crede că această vastă regiune a Sistemului Solar de dincolo de Neptun conține sute de mii de corpuri înghețate cu diametrul mai mare de 100 de kilometri, precum și cel puțin un miliard de comete”, notează BBC Earth.

Până în 2016, Caltech a organizat un ambițios proiect de cercetare pentru a descoperi adevărata natură a Planetei 9. Într-un comunicat de presă emis de instituție, oamenii de știință au afirmat că au găsit „dovezi ale unei planete gigantice care urmărește o orbită ciudată și foarte alungită în Sistemul Solar exterior”. Ei au atribuit acest lucru faptului că a putut fi observată foarte rar, în ciuda faptului că are o masă de zece ori mai mare decât cea a Pământului.

Un corp unic în mecanica cerească

Din cauza formei ciudate a orbitei sale, potrivit calculelor americane, Planetei 9 i-ar lua între 10.000 și 20.000 de ani tereștri pentru a înconjura Soarele. Mike Brown, astronomul planetar de la Caltech care a condus studiul, a descris greutatea unei astfel de descoperiri după cum urmează: „Doar două planete adevărate au fost descoperite din Antichitate, iar aceasta ar fi a treia. Este o parte importantă a sistemului nostru solar care încă nu a fost descoperită, ceea ce este destul de interesant.”

Din moment ce orbita Planetei 9 este în afara parametrilor convenționali, unii astronomi susțin că ar putea fi o singularitate în structura spațiu-timp. Paul Sutter, profesor și cercetător în astrofizică la Universitatea Stony Brook și la Institutul Flatiron din New York, explică: „Poate că Planeta 9 nu este o planetă, ci o mică gaură neagră care ar putea fi detectată din radiația teoretică emisă de la marginea sa, așa-numita radiație Hawking”, scrie el pentru Live Science. Deși alți cercetători sunt de acord cu această premisă, dovezile privind acest corp ceresc sunt încă neconcludente. Unii oameni de știință consideră că monitorizarea nu a fost suficientă sau constantă. În mare parte pentru că nu știu ce anume să caute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel