Mineral misterios din mantaua terestră, descoperit într-un diamant sud-african

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Un mineral misterios din mantaua terestră a fost descoperit într-un diamant sud-african.

Un grăunte de rocă, o impuritate rămasă în interiorul unui diamant provenit din Africa de Sud, conţine un misterios mineral complet necunoscut, până în prezent, de geologi, conform unui material publicat luni de Live Science.

Mineralul nou-descoperit poate dezvălui o serie de reacţii chimice neobişnuite care au loc în mantaua terestră - stratul situat între nucleul şi scoarţa terestră, ce se întinde până la adâncimea de aproximativ 2.890 km.

Diamantul în care se afla acest mineral necunoscut a fost extras din mina de diamante Koffiefontein, deschisă în hornul unui vechi vulcan sud-african. Acest mineral de culoare verde închis, opac, a primit denumirea de "goldschmidtită", în onoarea geochimistului Victor Moritz Goldschmidt. Conform specialiştilor, acest mineral s-a format la o adâncime de aproximativ 170 de kilometri.

Mantaua terestră are grosimea de aproximativ 2.900 km, iar zonele joase ale sale sunt foarte dificil de studiat. Presiunea uriaşă şi temperaturile de cuptor din straturile superioare ale mantalei transformă depozite de carbon în diamante strălucitoare care însă pot reţine fragmente din alte minerale în interiorul lor şi apoi le aduc spre suprafaţă, împinse de erupţii vulcanice. Prin analiza fragmentelor minerale rămase în astfel de diamante, geologii îşi pot face o idee despre procesele chimice care se produc la mari adâncimi sub scoarţă.

Goldschmidtita are o compoziţie chimică neobişnuită pentru un mineral din mantaua terestră.

"Goldschmidtita are o concentraţie ridicată de niobiu, potasiu şi, într-o proporţie mai mică, pământuri rare (în acest caz lantan şi ceriu), pe când mantaua terestră este dominată de alte elemente, în special fier şi magneziu", conform lui Nicole Meyer, co-autoare a studiului despre goldschmidtită, doctorand la Universitatea Alberta din Canada.

În prezent, acest mineral nou descoperit se află la Royal Ontario Museum din Toronto.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel