Miliarde de euro pierdute într-o zi în urma acordului UE- Cipru

retrageri_cipru
retrageri_cipru

Acodul convenit de Cipru cu UE şi FMI va afecta puternic depunerile în bănci ale cetăţenilor ruşi, care se ridică la cel puţin 20 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor unor experţi. De asemenea, Euro a coborât la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după ce taxa impusă de UE pentru depozitele bancare din Cipru, în schimbul programului de ajutor financiar, riscă să agraveze criza datoriilor din Europa. 

„Încrederea în Cipru, ca loc sigur pentru plasarea banilor, se va reduce la zero”, a declarat Anatoli Aksakov, deputat şi preşedinte al Asociaţiei băncilor regionale din Rusia, citat de Interfax, potrivit Capital.  Aksakov a citat estimările unor experţi, potrivit cărora depozitele bancare ruseşti din Cipru s-ar ridica la 20 de miliarde de dolari (15,4 miliarde de euro), indică agenţia de presă.

3,5 miliarde de euro pierdute într-o zi

„Ruşii au pierdut, într-o zi, până la 3,5 miliarde de euro”, titrează revista Forbes pe site-ul său. „Ştirea unei impozitări de 10% pe depozitele din băncile cipriote a creat panică printre oamenii de afaceri ruşi, care figurează în lista celor mai bogaţi”.

Efect de domino- Euro, tras în jos

"Cea mai mare temere este că ar putea avea loc un efect de domino, ceea ce trage euro în jos. Ce nu înţelege piaţa este că cei care îşi retrag banii ar putea să îi plaseze în altă parte în zona euro, astfel că nu cred că este rău pentru euro", a declarat Douglas Borthwick, director general la Chapdelaine & Co. în New York, potrivit ZF.

 Euro este în scădere la bursa din New York cu 1,1%, la 1,2928 dolari pe unitate, după ce a coborât cu până la 1,5%.

Coadă la ATM-uri. Ciprioții își retrag banii

Imaginile cu ciprioţii stând la coadă la ATM-uri pentru retragerea banilor au provocat temeri legate de fuga capitalului şi riscă să perturbe calmul instaurat în piaţă de când Banca Centrală Europeană s-a angajat în septembrie anul trecut să susţină ţările cu probleme financiare.

Cipru: taxa pe depozitele bancare, „opţiunea cea mai puţin dureroasă” 

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a estimat că a ales „opţiunea cea mai puţin dureroasă” fiind de acord să introducă o taxă excepţională pe depozitele bancare. ”Am ales opţiunea cea mai puţin dureroasă, îmi asum preţul politic pentru aceasta, în scopul de a reduce la minimum consecinţele pentru economie şi pentru compatrioţii noştri ciprioţi”, a declarat preşedintele.

Cipru schimbă taxa

Inițial, guvernul cipriot a convenit cu zona euro şi FMI un acord privind un plan de salvgardare de maxim 10 miliarde de euro în schimbul instituirii unui impozit excepţional de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro şi de 9,9% pe cele care depăşesc acest prag. Cipru va transmite însă partenerilor din zona euro o nouă propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel