Danileț: Lovitură pentru Anamaria Gavrilă și George Simion

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Cutremur pe scena politică! Simion și Gavrilă, la un pas de a fi scoși din cursa prezidențială!

Cristi Danileț, fost judecător, ridică semne de întrebare cu privire la validitatea candidaturilor lui George Simion și Aneimaria Gavrilă la alegerile prezidențiale.

El sugerează că aceștia ar putea fi excluși din competiție din cauza legăturilor lor cu Călin Georgescu. Cristi Danileț îi acuză că sunt complici la încălcarea Constituției.

Cristi Danileț face o analogie juridică între complicitatea la o infracțiune și susținerea unui candidat care a încălcat Constituția.

„Simion și Gavrilă candidează? Hmmm, sunt șanse mari să fie invalidați. Amândoi. Logica e simplă și fac o paralelă. Dacă un infractor este ajutat de cineva să comită infracțiunea, acel cineva se numește complice. Potrivit legii, atât autorul, cât și complicele riscă aceeași sancțiune.

Acum, revin: Georgescu a încălcat Constituția - aspect constatat definitiv de CCR. Printre cei care l-au sprijinit, aprobat, însoțit, susținut sunt și liderii AUR și POT. Prin urmare, cei doi sunt complici la încălcarea Constituției.

Să ne înțelegem: fiecare e liber să susțină pe cine dorește. Însă - spune CCR în deciziile privind pe Șoșoacă și Georgescu - cel care își asumă candidatura la Președinția României trebuie să nu fi încalcat Constituția. Prin urmare, atât Simion, cât și Gavrilă ar trebui să își vadă de treabă: să conducă partidele lor, dar nu o țară”, este analiza lui Cristi Danileț, fost judecător.

2. Inquam Ph... (george-simion-2_64349800.jpg)

Președintele AUR, George Simion, și lidera POT, Ana Maria Gavrilă, au anunțat miercuri că își vor depune candidaturile pentru alegerile prezidențiale, unul dintre ei urmând să se retragă după ce acestea vor fi validate.

„Trebuie să revenim la normalitate și la turul II. După ce noi, președinții celor două partide suveraniste, împreună cu domnul Călin Georgescu, ne-am întâlnit, vă putem spune care este planul. Toată presiunea pe revenirea la turul II, noi, ca tineri, vom continua această mișcare suveranistă, cu acceptul domnului Călin Georgescu, și vom face pașii necesari mai departe”, a afirmat Simion, într-o postare pe Facebook.

VEZI ȘI: • Vâlcu, despre Băsescu: „L-am reevaluat!”. După 20 de ani, e total de acord cu el

 

VEZI ȘI: CSM reacționează ferm după declarațiile lui George Simion: "Astfel de manifestări au potențialul de a afecta independența și imparțialitatea procurorilor"

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reacționat ferm în urma declarațiilor făcute de deputatul George Simion în contextul unei anchete aflate în desfășurare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit CSM, „exprimarea folosită, prin utilizarea unor cuvinte ofensatoare la adresa procurorului de caz, este inadecvată şi contrară respectului cuvenit într-o societate democratică magistraţilor procurori, care au menirea să apere interesele generale ale societății, precum şi drepturile şi libertăţile oricărei persoane".

De asemenea, consideră aceștia, utilizarea unor expresii la adresa procurorului de caz precum ,,personaj sinistru”, „s-a transformat la ordinele stăpânilor într-un instrument al poliţiei politice”, în sensul că nu execută doar ordine politice, ci „şi pe cele şoptite din holurile întunecate ale ambasadelor străine”, precum şi că acţiunile domnului procuror „nu mai au nicio legătură cu justiţia sau cu respectarea legii, ci sunt menite să intimideze şi să discrediteze” sunt de natură să lezeze grav independența şi imparţialitatea procurorului ce instrumentează cauza penală.

„Secția pentru procurori a luat act de toate aceste alegații și, analizând, a decis că limbajul utilizat de conducătorul partidului politic, precum și acuzațiile aduse nu pot justifica în nici un moment legitimitatea unui eventual interes public", precizează procurorii.

În plus, procurorii afirmă că astfel de manifestări au potenţialul de a afecta independenţa şi imparţialitatea procurorilor, inducând opiniei publice impresia că procurorii acționează în afara rigorilor legale și constituționale, deși în realitate astfel de afirmaţii exprimă doar opinii strict personale. Dimpotrivă, astfel de atacuri la adresa unui magistrat, venind din zona unui reprezentant al autorității legislative, sunt de natură să încalce dispozițiile constituționale referitoare la separarea puterilor în stat.

„Secţia pentru procurori poate să admită faptul că activitatea de aplicare a legii poate crea nemulțumiri persoanelor față de care se desfășoară proceduri specifice, dar reaminteşte, totodată, că analiza activității procurorilor este apanajul instituțiilor judiciare abilitate de lege, singurele în măsură să se pronunțe cu privire la profesionalismul și imparțialitatea acestora", a mai transmis CSM.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel