Locul unde s-a prăbuşit sonda lunară israeliană Beresheet, reperat de NASA

Agenţia spaţială americană (NASA) a reperat pe suprafaţa selenară locul prăbuşirii, luna trecută, sondei israeliene Beresheet, punând în evidenţă impactul aselenizării sale ratate, informează joi Press Association. 

Sonda Beresheet, aparţinând organizaţiei non-profit SpaceIL, a fost lansată în luna februarie, la bordul unei rachete SpaceX, cu scopul de a deveni prima misiune privată pe suprafaţa Lunii. Naveta Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), care aparţine NASA, a fotografiat locul impactului la 11 zile de la încercarea ratată de aselenizare din 11 aprilie, într-o regiune de pe Lună cunoscută sub denumirea Sea of Serenity.

Fotografia a fost realizată de la o distanţă de 56 de mile (90 de kilometri) de suprafaţa lunară. NASA nu a putut preciza dacă Beresheet a format un crater pe suprafaţa Lunii în momentul impactului, dar a menţionat că este posibil să se fi format în schimb o mică adâncitură. În fotografie apare o aură luminoasă posibil determinată de gazele rezultate în urma impactului sau de particule fine din sol desprinse în momentul coborârii modulului, a precizat NASA.

'Există mai multe indicii potrivit cărora avem de-a face cu un crater rezultat în urma misiunii trimise de pe Terra şi nu unul generat de un meteorit', a mai precizat agenţia spaţială americană. 'Este un aspect important întrucât Luna, neavând atmosferă, este bombardată constant de roci cosmice care generează cratere'. Dispozitivul spaţial israelian prevăzut cu patru picioare, de mărimea unei maşini de spălat, a înconjurat Pământul, mărind progresiv orbita şi aşteptând să intre sub efectul câmpului gravitaţional lunar. Beresheet, care în ebraică înseamnă geneză, avea drept misiune măsurarea câmpului magnetic la locul aselenizării şi transporta la bord o capsulă a timpului incluzând o fotografie a astronautului israelian Ilan Ramon, care şi-a pierdut viaţa pe naveta Columbia în 2003, precum şi o librărie selenară conţinând 30 de milioane de pagini stocate pe un disc al organizaţiei americane Arch Mission Foundation. 'Dacă nu reuşeşti din prima, încearcă, încearcă din nou', a spus premierul Benjamin Netanyahu după eşecul misiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel