Liderii bisericii unei țări pun piciorul în prag. De ce sunt împotriva unui vaccin anti-Covid

Liderii bisericii australiene au pus sub semnul întrebării etica unui vaccin pentru COVID-19, despre care spun că utilizează celule de fetus avortat, cerând guvernului să ia în considerare utilizarea unui vaccin alternativ destinat tuturor australienilor, relatează marţi dpa.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că guvernul a ajuns la un acord pentru a achiziţiona un vaccin, testat de Oxford University şi compania de medicamente AstraZeneca, pentru fabricare în Australia dacă se dovedeşte sigur şi eficient.

Cu toate acestea, arhiepiscopul anglican de Sydney Glenn Davies a declarat marţi că potenţialul vaccin ar putea fi "compromis moral", deoarece utilizează linii de celule de făt uman avortat cu decenii în urmă.

"A folosi acel ţesut pentru ştiinţă este condamnabil"



"A folosi acel ţesut pentru ştiinţă este condamnabil", a declarat dr. Davies pentru canalul naţional ABC. El a spus, în timpul programului AM, că personal va aştepta un vaccin dintr-o altă sursă dacă primul provine de la Universitatea Oxford.

Liderii catolici, anglicani şi greco-ortodocşi din Sydney i-au scris prim-ministrului Scott Morrison, îndemnându-l să reconsidere acordul cu AstraZeneca. Arhiepiscopul catolic de Sydney Anthony Fisher a scris pe Facebook săptămâna trecută că vaccinul ridică "întrebări etice importante", dar este important ca boala să fie învinsă.

Fisher a cerut guvernului să caute un vaccin alternativ pentru ca australienii să aibă de ales



Morrison, care este un creştin penticostal înflăcărat, a spus într-o declaraţie pentru ABC că respectă preocupările exprimate de liderii religioşi.

"Guvernul investeşte în cercetare şi tehnologie care sperăm că vor produce o serie de vaccinuri potrivite pentru cât mai mulţi australieni posibil", a spus Morrison.

"Multe vaccinuri în curs de dezvoltare nu conţin aceste linii celulare, inclusiv vaccinul candidat al Universităţii din Queensland pe care guvernul îl susţine deja cu 5 milioane de dolari", a adăugat el. Directorul medical adjunct al Australiei, Nick Coatsworth, a declarat că există reglementări etice puternice în ceea ce priveşte utilizarea de celule umane, în special de celule fetale.

Oamenii de ştiinţă au folosit celule umane de la avorturi elective zeci de ani pentru a crea vaccinuri pentru boli precum rubeola şi varicela.
Cercetătorii de la Oxford utilizează o linie de celule renale numită HEK-293, derivată de la făt avortat, a relatat ABC, potrivit Agerpres.

Beneficiile vaccinării. Ce spune Centrul Național de Bioetică Catolică

Din cauza poziției sale în privința avortului, unii membri ai Bisericii Catolice au oferit îndrumări morale pentru utilizarea vaccinurilor dezvoltate prin folosirea de tulpini de celule începute cu celule fetale umane. Acestea includ vaccinul împotriva rubeolei, precum și cele împotriva varicelei și hepatitei A, precum și a altor vaccinuri.

Poziția oficială, conform Centrului Național de Bioetică Catolică, este aceea că, atunci când este posibil, persoanele ar trebui să utilizeze vaccinuri, care nu au fost dezvoltate cu utilizarea acestor tulpini de celule umane. Cu toate acestea, în cazul în care singurul vaccin disponibil împotriva unei anumite boli a fost dezvoltat folosind această abordare, NCBC observă:


O persoană este liberă moral să folosească vaccinul, indiferent de asocierea sa istorică cu avortul. Motivul este că riscul pentru sănătatea publică, dacă alege să nu se vaccineze, depășește îngrijorarea legitimă cu privire la originile vaccinului. Acest lucru este deosebit de important pentru părinți, care au obligația morală de a proteja viața și sănătatea copiilor lor și a celor din jurul lor.


NCBC observă că catolicii ar trebui să încurajeze companiile farmaceutice să dezvolte viitoarele vaccinuri fără utilizarea acestor tulpini celulare. Pentru a rezolva îngrijorările cu privire la rămânerea celulelor fetale ca ingrediente reale ale vaccinurilor, NCBC notează, în mod specific, faptul că celulele fetale au fost utilizate doar pentru a începe tulpinile celulare care au fost utilizate la prepararea virusului vaccinului:

Celulele descendente sunt mediul în care sunt preparate aceste vaccinuri. Liniile celulare analizate au fost începute folosind celule prelevate de la unul sau mai mulți fetuși avortați cu aproape 40 de ani în urmă. De atunci, liniile celulare au crescut independent. Este important de menționat că celulele descendente nu sunt celulele copilului avortat. Niciodată, ei înșiși, nu au format o parte din corpul victimei. În total, doar doi fetuși, ambii obținuți în urma avorturilor făcute prin alegerea maternă, au dat naștere tulpinilor de celule umane utilizate în dezvoltarea vaccinării, iar avortul nu a fost efectuat în scopul dezvoltării vaccinurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel