Institutul ARGUMENT, sondaj pentru DCNEWS: Previziunile analiștilor despre politicieni

politician
politician

În luna ianuarie 2021, Institutul ARGUMENT a realizat pentru DCNEWS o cercetare tip RAND Corporation, la care au participat lideri de opinie din diverse domenii – de la reprezentanți ai mediului de afaceri la lideri sindicali, de la specialiști în domeniul economic și social până la specialiști în relații internaționale și politologi. 

Aceștia au făcut previziuni pentru anul 2021, pe diverse teme de discuție propuse de către cercetătorii ARGUMENT. Cât au reușit specialiștii să surprindă din evoluția de pe parcursul anului care tocmai s-a încheiat?

DESPRE POLITICĂ INTERNĂ

Majoritatea liderilor de opinie chestionați de Argument se așteptau ca formula de guvernare de la începutul anului 2021 – coaliția PNL-USR PLUS – UDMR – să fie una relativ stabilă, care să reziste cel puțin 12 luni. Evenimentele au luat însă altă turnură: în luna aprilie a fost primul cutremur al coaliției, când Primul Ministru Florin Cîțu l-a demis pe Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Tensiunile au culminat în septembrie, când a fost demis Ministrul Justiției, Stelian Ion, ruperea coaliției fiind pecetluită în octombrie, când USR PLUS a votat moțiunea de cenzură depusă împotriva Cabinetului, Guvernul Cîțu fiind demis. În mai puțin de 10 luni, visul PNL și USR PLUS de a guverna împreună minimum 4 ani pentru transformarea României s-a năruit.

Specialiștii care au răspuns curiozității ARGUMENT au intuit corect că principalul motiv care ar fi dus la spargerea coaliției PNL-USR PLUS, indiferent când s-ar fi produs, erau divergențele dintre cele două partide, în detrimentul unor eventuale diferențe de viziune privind prioritățile de dezvoltare. 

De asemenea, aceiași specialiști au vehiculat la începutul anului trecut două nume care ar fi putut ocupa funcția de Premier al României, dacă guvernul Câțu ar fi fost demis prin moțiune de cenzură: Dacian Cioloș și Nicolae Ciucă. Intuiția a funcționat perfect, având în vedere că ambii politicieni s-au aflat printre cei nominalizați de Președintele Iohannis.

Proaspăt intrat în Parlamentul României în urma alegerilor din decembrie 2020, AUR părea, la începutul anului trecut, că nu va avea șanse prea mari de supraviețuire, majoritatea liderilor de opinie intervievați apreciind că această formațiune politică va fi absorbită de către alt partid. Nu numai că nu a fost absorbit, dar la sfârșitul anului 2021, AUR a devenit a doua forță politică la nivel național, după PSD! (conform rezultatelor unui sondaj de opinie al ARGUMENT din decembrie).

Predicțiile specialiștilor sunt mult diferite de realitate în ceea ce privește subiectele afectate de deciziile partidelor politice. Comportamentul imprevizibil al oamenilor politici duce la imposibilitatea unor previziuni obiective, corecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel