Înlocuirea casierilor cu tehnologie. Burduja: Trebuie să ne pregătim pentru economia viitorului

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a vorbit despre înlocuirea casierilor cu tehnologie.

"Faptul că există un proiect legislativ sau altul nu va schimba mersul lumii (...). Nu cred că este necesară o abordare punctuală cu un retailer sau altul, ci şi o abordare integrată la nivelul economiei şi societăţii privitoare la modul în care arată deja prezentul şi va arăta tot mai mult şi viitorul (...) Vorbim despre o tendinţă la nivel global de a automatiza locuri de muncă şi anumite procese repetitive. Nu înseamnă că avem doar costuri, pot fi şi beneficii. Să nu uităm că una dintre cele mai mari companii globale care au automatizat procese repetitive este o companie românească (...) Noi trebuie să ne pregătim pentru economia viitorului", a afirmat Sebastian Burduja, luni, la Digi 24.

"Nu o taxă în plus este soluţia"

El a spus că, dacă un furnizor de produse are soluţii automatizate şi calitatea serviciilor este proastă, cetăţenii sunt liberi să aleagă un altul.

"Din perspectiva mea, ca liberal, nu o taxă în plus este soluţia. Foarte rar a taxa în plus mediul privat poate fi o soluţie. Mai mult decât atât, calitatea serviciilor, poate rapiditatea cu care un cetăţean îşi cumpără anumite produse creşte în momentul în care apelezi la o soluţie automatizată (...) De asemenea, vorbim despre o piaţă liberă. Dacă un anumit furnizor de produse are soluţii automatizate şi calitatea servicii este proastă, cetăţenii sunt liberi să aleagă un alt furnizor. Nu cred că trebuie statul să intervină", a punctat ministrul Burduja.

Potrivit acestuia, date globale dintr-un studiu de anul trecut arată că ponderea implementării soluţiilor de automatizare pe piaţa forţei de muncă a fost de 34% în 2021, în creştere faţă de 23% în 2020. Ministrul Burduja a atras atenţia că un alt studiu important de la cea mare companie de consultanţă în domeniu relevă că şase din zece ocupaţii au o componentă mai mare de 30% care poate fi automatizată.

"Automatizarea acestui tip de forţă de muncă este o realitate"

De asemenea, Forumul Economic Mondial estimează o pierdere de 85 de milioane de locuri de muncă în urma automatizării, dar semnalează că se vor crea alte 96 de milioane locuri de muncă în alte domenii - analiză de date, inteligenţă artificială, programare, creare de conţinut, scrie Agerpres.

"Pe termen mediu şi lung, automatizarea acestui tip de forţă de muncă este o realitate. Noi trebuie să ne pregătim sistemul de educaţie pentru a gândi lumea viitorului şi a ne pregăti tinerii pentru locuri de muncă care poate nici nu au fost inventate încă", a adăugat Sebastian Burduja. 

- Image by drobotdean on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel