Impactul proiectului Roşia Montană în economia României va fi de 20 de miliarde de euro

dezbatere
dezbatere

Analistul economic Ionel Blănculescu susţine că în acest moment pornirea proiectului de la Roşia Montană este esenţială pentru România, pentru că ar aduce o dezvoltare economică pe verticală, dar si pe orizontală. Din redevenţe, taxe şi impozite statul român va câştiga 5,8 miliarde de euro, iar în cei 27 de ani cât va dura proiectul (cu tot cu etapa de închidere și ecologizare) contribuția estimată totală la PIB va fi de 20 de miliarde de euro. Aceste date au fost prezentate în cadrul dezbaterii ”Roșia Montană, cât valorează?”, organizată de ziarul DeCe News.

Profiturile pe care le-ar genera exploatarea de la Roşia Montană ar fi semnificative pentru statul român. "Vorbim în primă instanţă de venituri directe pentru statul român de 5,8 miliarde de euro. Dar dezvoltarea va fi una pe orizontală. Nu vorbim doar despre judeţul Alba aici, ci despre întreaga Românie. Proiectul va fi unul de interes naţional pentru că vor fi implicate peste 1000 de IMM-uri. Efectul de multiplicare va fi unul de 3,5. Asta înseamnă că toate profiturile pentru statul român vor fi mult mai mari. Spre exemplu afacerea Petrom aduce doar 2,5 pentru statul român. ", a spus Blănculescu la dezbaterea organizată de DeCe News.

"Din taxe, impozite şi redevenţă statul român câştigă 5,8 miliarde de euro. Redevenţa în acest moment este de 4%, dar există toate şansele ca ea să crească la 6%.  În acest context profiturile pentru statul român vor creşte. În cei 27 de ani, cât durează proiectul, vor veni 20 de miliarde de euro. Astăzi dicutăm într-un moment extrem de încordat pentru România şi pentru UE, deci cu atât mai mult ar trebui să încercăm să acordăm atenţie unor astfel de proiecte fie că vorbim de Roşia Montană, fie că vorbim de alte proiecte, cam 70 de proiecte au fost anunţate de Guvernul României. Trebuie să operaţionalizăm proiecte de mare anvergură care ar avea menirea să oprească acest şir de tăieri continue de venituri care afectează veniturile românilor. Roşia Montană este un proiect esenţial, venit într-un moment prielnic.", a mai spus Blănculescu.

Una dintre contestatarele proiectului, Afrodita Iorgulescu, profesor universitar ASE, a declarat că nu ar trebui să acţionăm pripit şi să aşteptăm până ce mai creşte preţul aurului. "O resursă cum este aurul, care este cotată la bursă, nu poate fi vândut aşa uşor. Ar trebui să îl ţinem şi să îl vindem în momentul în care mai creşte preţul aurului", a spus Afrodita Iorgulescu.

Citește și:

Proiectul Roşia Montană va fi efectuat 100% de constructori români

DEZBATERE DeCeNews: Cât poate câștiga România din aurul de la Roșia Montană

Roşia Montană, cât valorează – Dezbatere pe teme economice – VIDEO + TRANSCRIPT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel