Hrebenciuc, la aniversarea Senatului: Aveți 150 de ani de viață, dar doar 100 de ani de muncă

Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele Camerei Deputaților, în discursul suținut cu prilejul aniversării a 150 de ani de la constituirea Senatului, a evocat istoria bicameralismului românesc, precizând că instituția are "150 de ani de viață, dar doar 100 de ani de muncă".

"Prin adoptarea sistemului parlamentar bicameral, România a intrat în familia statelor democratice europene din care face parte până în 1946 (...). De fapt, bicameralismul a dispărut din 1940 odată cu dictatura antonesciană ceea ce mă face să constat că aveți 150 de ani de viață, dar doar 100 de ani de muncă", a declarat, marți, Viorel Hrebenciuc, în cadrul ședinței solemne a plenului, dedicată aniversării a 150 de ani de la înființarea Senatului, potrivit Agerpres. 

Citește și Iliescu îi dă lecții de democrație lui Băsescu: Democrația nu e SRL

Vicepreședintele Camerei Deputaților se referea de fapt la perioada 1946 – 1990 timp în care Senatul României nu a existat.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc, a arătat că pentru Parlament determinantă este capacitatea de a reprezenta cât mai bine interesele cetățenilor și nu numărul parlamentarilor sau camerelor legislativului.

"Viitorul aduce întotdeauna provocări dintre care unele legate de oportunitatea reașezării raportului dintre instituțiile politice fundamentale ale statului în sensul sporirii eficienței acestora. Însă am convingerea că determinant nu este numărul parlamentarilor sau al Camerelor Parlamentului, ci capacitatea acestei instituții fundamentale de a reprezenta cât mai bine interese tuturor cetățenilor și comunităților.

Ne revine datoria de a transparentiza procesul decizional și de a fi o voce în Parlament care este exprimă interesele cetățenilor în concordanță cu votul acordat", a mai spus Hrebenciuc. 

El a mai evocat și contextul vremurilor actuale, complicate, dar și ce responsabilități apasă pe umerii aleșilor: "Mesajul meu este ca împreună să contribuim la consolidarea principiilor democratice care să contureze viziunea supra României în numele interesului general. (...) România trăiește astăzi vremuri complicate. În toată istoria sa a trăit vremuri complicate fiind așezată la marginea a trei imperii. Astăzi suntem la granița dintre est și vest, dacă mă pot exprima așa, ceea îmi spune că trebuie să fim cu adevărat oameni de stat în această perioadă și să încercăm să fim la înălțimea timpurilor pe care le trăim. Ferestre de oportunitate în viața unei națiuni sunt puține. De aceea, nu fac decât să vă doresc, să ne dorim, să fim cu toții deasupra vremurilor pe care le trăim", a afirmat Hrebenciuc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel