EXCLUSIV  Goana după euro și pașapoarte. Tot răul spre bine: românii își organizează documentele, banii și viața. Sfaturile de educație financiară ignorate de ”critici”

foto ilustrativ
foto ilustrativ

Românii sunt criticați, în aceste zile, pentru măsurile preventive pe care le iau, în contextul războiului care se poartă în Ucraina. 

Românii scot euro din bănci ori își schimbă economiile în monede mai puternice, precum euro sau dolarul american, de teama devalorizării leului, dar și preventiv, ”în caz de ceva”. Pe de altă parte, se cunoaște că, psihologic, românii își păstrează mai bine economiile dacă-și schimbă banii în euro, după cum au tot spus economiștii specializați în educație financiară.

Românii, în goana după euro cash. Eroare sau siguranță? 

Românii au fost criticați că au luat cu asalt bancomatele, ghișeele băncilor și exchange-urile, pierzându-se din vedere că băncile n-au fost pregătite. De la vârful BNR și de la Guvern se dau asigurări că vor fi aduse bancnote euro și dolar în țară, în această săptămână, și că situația se va rezolva. Nu vorbim ce s-ar fi întâmplat, Doamne ferește, în cazul unei amenințări reale, însă vorbim despre cât de justificat este gestul românilor de a-și pune deoparte economiile și-n format cash, în monede mai puternice. 

Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, a explicat, recent, pentru DCNews, că oamenii trebuie să aibă în casă, cash, un fond de urgență, de aproximativ 2000 de lei, precum și un fond de siguranță care să acopere cheltuielile pe șase luni, în felul următor: valoarea cheltuielilor pe trei luni să fie ținută în cont, în euro, iar valoarea cheltuielilor pe alte trei luni să fie ținută cash, în euro (70%) și în dolari (30%). Prin urmare, schimbare unor economii în euro, cash, nu este nici pe departe ceva condamnabil, ci vorbește despre nevoia de siguranță. 

Românii, la coadă la pașapoarte. Minorii, pierduți din vedere de critici

O altă discuție este despre cozile la pașapoarte. Mulți se întreabă unde se duc românii care-și fac aceste pașapoarte, când pot călători cu buletinul în UE, pierzând din vedere situația minorilor sub 14 ani, care au nevoie de pașaport la ieșirea din țară. 

”Documentele de călătorie menționate anterior, pe baza cărora cetățenii români minori pot călători, în prezent, în străinătate, sunt următoarele: a) paşaport simplu electronic; b) paşaport simplu temporar; c) titlu de călătorie (valabil numai pentru revenirea în țară)” arată pasapoarte.mai.gov. 

E rău că-și pun românii documentele în ordine, că fac pașapoarte copiilor, că-și reînnoiesc pașapoartele expirate sau care urmează să expire? 

Trainerul anterior menționat ne-a mai spus că toate documentele care ne confirmă identitatea, studiile, actele de proprietate, asigurările trebuie ținute într-un singur loc, în format fizic, dar trebuie și scanate și salvate digital. ”Organizarea documentelor înseamnă, de fapt, organizarea vieții.” ne-a spus Adrian Asoltanie. 

Citește aici sfaturile complete: EXCLUSIV  Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, PATRU SFATURI-CHEIE care atenuează prăbușirea financiară, dar și pentru a putea oricând să o luăm de la capăt, oriunde

O altă isterie a fost creată, în aceste zile, de iodura de potasiu. Jurnalistul Val Vâlcu subliniază că ”în cazul unui incident nuclear, fie că vorbim despre atac sau de accident, radiațiile produc cancer, iar singura formă de cancer care ar putea fi prevenită prin pastilele de iod este cancerul de tiroidă, singurul tratabil. Deci românii se înghesuie ca, într-un ipotetic accident nuclear, să fie acoperiți pe singura formă de cancer tratabilă”. De altfel, la Cernobîl, singurii care au luat pastile de iod au fost militarii și copii, după cum ne-a spus Corina Neamțu, medic endocrinolog: ”În cazul accidentului de la Cernobîl a fost administrat unei grupe de vârstă, eu eram atunci studentă și nu am primit, au primit doar copiii, elevii și militarii, îmi aduc perfect aminte, pentru a bloca captarea iodului din atmosferă, cel iradiant.”

Citește și: EXCLUSIV  Iodura de potasiu, FALSĂ protecție împotriva armelor nucleare. Dr. Corina Neamțu, avertisment: ”Numai în caz EXTREM”. Cum s-a procedat la Cernobîl

Totuși, și acest gest al românilor de a cumpăra pastile de iod, în contextul războiului Rusia - Ucraina și al discuțiilor despre armele nucleare, a atras atenția factorilor decizionali, care au constatat că trebuie să dispună, preventiv, producția urgentă de pastile de iod.

Citește aici mai mult: Ciucă: Pastilele de IOD, insuficiente. Producătorii de medicamente, apelați ca, în regim de URGENȚĂ, să le producă

Evident, nu ne așteptăm ca situațiile de acest fel să se oprească aici - să nu uităm cât ne place vorba ”când te-ai ars cu ciorbă, sufli și-n iaurt”- dar n-ar strica o analiză puțin mai detaliată a situației, înainte de a ridica primul piatra. Să nu uităm că acum o lună speram că se vor ridica restricțiile generate de COVID-19, că vom reveni la normal, nu ne imaginam un război la granițele noastre, cum, mai recent, nu credeam că vor veni refugiați în România, subestimându-ne pământul salvator. Panica nu ar trebui să existe, într-adevăr, dar măsurile preventive da, iar cei care stau acum pe margine ar trebui să-și facă propria analiză detaliată. 

Citește și: EXCLUSIV  Cine garantează banii din conturile ING. Fondul român de Garantare a Depozitelor Bancare NU o face. Răspunsuri oficiale ING și FGDB

*Articolul prezintă și o opinie*

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel