Fisură pe ISS: NASA refuză să acrediteze teoria 'unui act deliberat'

Scutaru Cristina / 03 oct 2018 / 20:29 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Agenţia Spaţială Americană NASA a refuzat din nou să acrediteze teoria sabotajului după descoperirea, în luna august, a unui mic orificiu în peretele capsulei ataşate Staţiei Spaţiale Internaţionale, în condiţiile în care Rusia a evocat săptămâna aceasta un act deliberat, relatează miercuri AFP.

Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, anunţase luni că prima comisie de anchetă rusă a concluzionat că orificiul nu este rezultatul unei defecţiuni de fabricaţie.

'Rămâne versiunea unui act deliberat. Cum a apărut? O a doua comisie va determina acest lucru', declarase Rogozin. NASA a rămas însă prudentă şi a anunţat miercuri într-un comunicat că 'această concluzie nu înseamnă obligatoriu ca orificiul să fi fost făcut în mod deliberat sau cu rea intenţie'.

'NASA şi Roscosmos anchetează incidentul pentru a determina cauza', a anunţat agenţia. O ieşire în spaţiu a astronauţilor este prevăzută în octombrie pentru a obţine mai multe informaţii. Jim Bridenstine, administratorul NASA, va avea o întâlnire cu omologul său rus pe 11 octombrie la Baikonur, în Kazahstan, de unde va pleca viitoarea misiune. Va fi prima lor întâlnire. Directorul executiv al Roscosmos, Sergkei Krikaliov, a declarat la rândul său că agenţia evaluează posibilitatea atât a unui impact intenţionat cât şi neintenţionat în carcasa navei', potrivit agenţiei Interfax. 'Se studiază toate posibilităţile, inclusiv un accident sau o rea intenţie. Nu vrem să credem că a fost vorba de o rea intenţie, dar studiem şi un scenariu în care fisura să fi fost provocată la bord', a subliniat Krikaliov.

Ipoteza unui orificiu făcut de astronauţii americani

Mass-media ruse au evocat şi ipoteza unui orificiu făcut de astronauţii americani pentru a crea o situaţie de alertă şi a permite aducerea pe Pământ a unuia dinte colegii lor care era bolnav, variantă pe care responsabilii ruşi au dezminţit-o imediat. Şase persoane se află în prezent la bordul ISS: Oleg Artemiev şi Serghei Prokopiev din partea Rusiei, Drew Feustel, Arnold Robert şi Serena Aunón-Chancellor din partea SUA şi germanul Alexander Gerst, din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25