Există în lume un lac sărat de culoare... roz. Spectacol al naturii pentru unii, dezamăgire pentru alţii: Miroase a varză putrezită

Foto: captură video Global News
Foto: captură video Global News

Lacul Sasîk-Sivaș din peninsula Crimeea este, fără îndoială, un spectacol al naturii, datorită culorii sale neobișnuite.

Koiashskoe este un lac de sare de pe coasta peninsulei Kerch din Crimeea. La fel ca alte lacuri sărate din întreaga lume, apele lacului Koiashskoe au o nuanță impresionantă de roz, datorită prezenței unei alge microscopice care se dezvoltă în apă salină. Lacul nu este mare, de doar 4 kilometri lungime și 2 kilometri lățime, și o adâncime medie de 1 metru. Datorită acestor caracteristici, nenumăratele insule mici stâncoase ating suprafața lacului. Când apa se evaporă, sarea din lac se cristalizează în jurul acestor roci, dând naștere unor pietre de cristal extrem de interesante.

Lacul nu este foarte cunoscut turiștilor, dar este popular printre localnicii care spun ca noroiul lacului are proprietăți benefice sănătății. Lacul aparține rezervației naturale Opuksky, care a fost creată în 1998. Aceste fotografii frumoase au fost surprinse de fotograful ucrainean Serghii Anașkevych. Aici se dezvoltă activ și se înmulțește alga microscopică numită Dunaliella salina - se distinge prin faptul că în cantități mari produce un pigment special, pigment care şi dă apei acea nuanță superbă de roz. Apa este foarte sarată, concentrația de sare atinge 35 ppm. Asta înseamnă că 1 litru de apă conține 35 grame de sare.

Joc de culori şi lumini

Culoarea de-a dreptul spectaculoasă este dată, pe lângă alge, şi de crustaceele Artemia care, mai degrabă, dau tente de portocaliu şi violet. În vremurile antice, oamenii locuiau în apropierea lacului, cel puţina asta spun săpăturile arheologice. Mult timp a fost capitala statului Cimmerian și mai târziu a devenit principala fortăreață a regatului bosporian iar mulți ani la rând a apărat granițele țării de  raidurile sciților. Timp de mai multe secole, cristalele de sare au fost singurele condimente cunoscute oamenilor și, prin urmare, au fost evaluate mai degrabă ca fiind costisitoare. Și sarea lacului Koyashky, care deținea și proprietăți vindecătoare, a fost cotată ca fiind atât de valoroasă încât a fost furnizată direct Curții Imperiale din Rusia, scrie ABC News.

În anul 1998, rezervorul și terenurile adiacente cu o suprafață totală de 1.592 de hectare au fost incluse în rezervația Opuksky, care include stepă precum și zonele de coastă și parțial marine. Pe teritoriul monumentului natural cresc multe dintre cele mai speciale plante, aproximativ 20 dintre ele fiind listate în Cartea Roșie. Aproximativ 60 de specii de păsări și peste 30 de animale rare sunt de asemenea protejate de stat în acea zonă.

Lacul Koyashskoye este literalmente presărat cu mici insule de piatră, unde cristalele de sare formează modele și sculpturi complicate, sclipesc în razele soarelui și se reflectă în apă, ceea ce face imaginea cu adevărat fascinantă. Cel mai bun moment pentru a vizita este a doua jumătate a primăverii. În acest moment, apa are propriile sale umbre unice dar odată cu apariția căldurii se evaporă iar țărmurile lacului roz sunt acoperite cu o "bandă" galbenă.

Turişti dezamăgiţi: Nu e ca în poze!

Turiştii care vin la Lacul Koyashskoye sunt uimiţi de culoarea ca de flamingo a luciului. Peste tot pe internet există mii de fotografii în care se poate vedea şi sarea dar şi apusuri surprinse de camera foto care te lasă cu gura căscată. Cu toate acestea, sunt şi oameni care spun că odată ce au ajuns acolo, nu au găsit ce au văzut în poze. Potrivit unor testimoniale în social media, lacul se dovedeşte a fi gri, cu o culoare maronie, de murdar, pe linia de coastă iar copacii care cresc în zonă nu au nimic de-a face cu imaginile profesioniste şi probabil retuşate din online. Nici mirosul nu este unul plăcut: mulţi turişti spun că lacul miroase a varză putrezită iar sulful se simte în aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel