Efectul pozitiv al crizei: Românii beau mai puţin

alcool
alcool

Deşi pare greu de crezut, criza economică are şi un efect pozitiv asupra populaţiei. Este vorba despre consumul de băuturi spirtoase care a scăzut în 2010 la 5 litri pe cap de locuitor, faţă de 6 litri în anul precedent, deoarece românii preferă să cumpere băutură din mediul rural sau de la rude şi prieteni.

Romulues Dascălu, preşedintele patronatului Garant, care reuneşte producători din domeniul spirtoaselor, a declarat că dacă în 2008 consumul de spirtoase din România era de 8,5 litri pe cap de locuitor, în 2009 a scăzut la 6 litri, iar estimările pentru acest an indică un consum de 5 litri.

"Pentru acest an, estimăm un consum de 90-100 de milioane de litri, în scădere cu 15-20% comparativ cu anul trecut. Ca valoare, consumul din 2010 este estimat la circa 500 de milioane de euro. În 2009 am avut o scădere a consumului de peste 25%", apreciază Dascălu, citat de Medifax

El a adăugat că preţurile au crescut în acest an cu 5-7%, pe fondul devalorizării leului în raport cu euro.

"Din cauza crizei, foarte mulţi oameni s-au mutat pe autoconsum. Estimez că şi anul viitor va fi la fel de prost, pentru că piaţa băuturilor merge aşa cum merge şi economia", a mai spus Dascălu.

Potrivit preşedintelui Garant, în acest an zeci de firme mici şi mijlocii din domeniu au fost închise, iar un număr mare de firme mari şi mijlocii au lucrat la jumătate din capacitate. Din acest motiv, peste 7.000 de persoane din industrie şi-au pierdut locurile de muncă în 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel