În ședința de Guvern au fost anunțate o serie de măsuri importante. Printre ele se numără creșterea salariului minim pe economie la 1900 de lei dar și implementarea unor măsuri pentru ca multinaționalele să fie descurajate să externalizeze profiturile. De asemenea se modifică modul de impozitare pentru venituri.
"Impozitul pentru toate veniturile scade de la 16% la 10%, nu doar pentru veniturile din salarii, ci și pentru veniturile din chirii, pensii, dobânzi. Avem 4.85 milioane de salariați care vor plăți impozit mai mic pe salarii, sunt 10 milioane de români care au depozite bancare și care vor plăti un impozit mai mic pe dobânzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei și care vor plăti un impozit mai mic pe suma care depășește 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetățeni care vor plăti impozit mai mic pe activități independente. Toți românii care au închiriat o locuința sau un teren vor plăti mai puțin," a declarat Ionuț Mișa, ministrul de Finanțe.
Totodată, românii care obțin venituri din activități independente(notari, avocați, scriitori, jurnaliști etc) vor plăti contribuții sociale raportate la salariul minim pe economie și nu la cuantumul veniturilor.
Vești proaste și pentru multinaționale. Ionuț Mișa a anunțat implementarea directivei europeane pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale. Astfel, multinaționalele care evitau plata taxelor în România nu vor mai putea face acest lucru.
"Se va introduce un impozit pentru sumele transferate în străinătate, vor fi împiedicate transferurile unor grupuri de firme către filialele lor din paradisurile fiscale," a spus Ionuț Mișa.
Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a anunțat că salariul minim pe economie va fi de 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018 și nu de 1550 de lei, așa cum prevedea programul de guvernare.
"Vă propunem astăzi o hotărâre de guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe ţară să crească la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, în condiţiile în care, la vremea respectivă, nu fusese luată în calcul întoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat", a declarat Lia Olguţa Vasilescu la începutul şedinţei de la Palatul Victoria.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News