ECLIPSĂ DE SOARE 2015. Cum să te uiți la eclipsă și să-ți protejezi ochii

Vineri, 20 martie 2015, o ECLISPĂ DE SOARE va fi vizibilă în România. Cum ar trebui să te uiți și să-ți protejezi ochii în același timp?

În România, eclipsa va fi una parțială. Cu toate acestea, este  cel mai spectaculos eveniment astronomic vizibil în România până în 2027. Totuși, urmărirea trebuie făcută cu unele măsuri de precauție, pentru a evita riscul de orbire.

Eclipsa va începe vineri la ora 10:50, ora României, iar punctul maxim va fi la 11 și 56 de minute. În funcție de zona în care vă aflați, puteți observa pe astrul solar o pată neagră.

Cel mai sigur vezi eclipsa la televizor

”Există riscul să apară vânzători la colțul străzii, care să-i păcălească pe oameni cu ochelari pentru eclipsă, avertizează prof. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice. Sunt falsuri. În 1999, au fost importate cantități mari de ochelari speciali, care filtrau radiația de înaltă frecvență, dar s-au epuizat stocurile. Mijloacele improvizate, inclusiv ochelarii obișnuți de soare, nu filtrează decât spectrul vizibil, eventual ultravioletele, dar infraroșiile trec nestingherite și produc arsuri retiniene. Omul nu simte nimc, dar își pierde vederea, pentru că nu se mai reface retina distrusă. Popular spus, orbește. Cel mai sigur, eclipsa o poți privi la televizor”, ne-a declarat prof. Monica Pop.

Mituri care îți pot afecta vederea

Încă din anul 1999, când din România s-a văzut o eclipsă totală, circulă mai multe mituri despre cum poți să te uiți la Soare fără ochelari speciali.

Unul dintre aceste mituri este folosirea unui CD. Este adevărat că poți vedea bine ECLIPSA DE SOARE printr-un CD, însă acesta nu oferă protecția împotriva radiațiilor ultraviolete care pot arde retina.

O altă metodă periculoasă este folosirea unei bucăți de sticlă afumată. Ca și în cazul CD-ului, sticla afumată nu oprește radiațiile periculoase.

Nici ochelarii de soare, chiar și cei polarizați, nu sunt recomandați pentru a privi ECLISPA DE SOARE.

Soluție ieftină și bună

Dacă vreţi o soluȚie ieftină şi simplă, luați două coli de hartie A4. Una dintre ele o prindeti de perete, folosind-o drept ecran. Pe cealaltă o folosiţi drept proiector, pe directia dintre Soare si ecran. In foaia care o tineti in mână faceţi o gaură foarte mică în mijloc. Stați cu spatele la Soare si priviți foaia ce are rol de ecran.

O altă soluție ar fi masca de sudură.

CITEȘTE ȘI: ECLIPSĂ DE SOARE 2015. Eclipsa de Soare va afecta rețeaua electrică din Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel