Descoperire uimitoare. O ciupercă foarte puternică

Andreea Marinas / 01 apr 2017 / 15:38 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

O nouă ciupercă este capabilă să descompună materialele plastice.

Cercetători de la Academia chineză de Științe (CAS) au identificat o nouă ciupercă în stare să descompună materiale plastice poliuretane, informează sâmbătă Xinhua, citată de Agerpres.

Ciuperca, numită Aspergillus tubingensis, a fost izolată de o echipă de cercetători condusă de Xu Jianchu, de la Institutul de Botanică Kunming din cadrul CAS.

„Fungii se pot dezvolta pe suprafața poliuretanilor fiind capabili să rupă legăturile chimice dintre moleculele de plastic, sau polimeri, prin activitatea enzimelor lor”, a declarat Xu pentru Xinhua. „Ei folosesc, de asemenea, puterea fizică a miceliului pentru a ajuta la separarea polimerilor”.

[citeste si]

Poliuretanii sunt un tip de polimeri sintetici utilizați pe scară largă în fabricarea materialelor plastice. Sunt folosiți în diverse industrii, inclusiv tratament medical, construcții și automobile.

Deșeurile din plastic sunt dificil de descompus, poluează solul și apa și prezintă riscuri pentru sănătatea umană.

„Biodegradarea cu ajutorul fungilor este o modalitate importantă de a trata poluarea cauzată de materiale plastice sintetice”, a spus Xu, adăugând că eficiența degradării este afectată de diverși factori, între care PH (hidrogenul potențial), temperatura și tipurile de mediu.

El a spus că cercetătorii vor înțelege treptat care sunt condițiile ideale pentru creșterea rapidă a ciupercii, punând bazele pentru rezolvarea problemei gunoiului.

Ideonella sakaiensis, bacteria care descompune și mai mult

Studiul a fost publicat la 15 martie pe site-ul web al revistei internaționale Environmental Pollution.

În 2016, s-a anunțat că o echipă de oameni de știință de la universitatea din orașul japonez Kyoto a descoperit un tip de bacterie care, practic, „mănâncă” și descompune plasticul. Botezată Ideonella sakaiensis, bacteria a fost identificată după cinci ani de cercetări ale unor probe prelevate din gropi de deșeuri de plastic. Ea este în stare să descompună polietilenotereftalatul, cunoscut în general ca PET, materialul plastic cel mai comun și cel mai rezistent, utilizat la o amplă gamă de produse, de la sticle până la haine.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27