Descoperire surprinzătoare: primul pește cu sânge cald

Sângele cald este o caracteristică specifică mamiferelor și păsărilor, motiv pentru care oceanologii americani au rămas surprinși când au descoperit această particularitate și la un pește din largul coastelor californiene.  

Este vorba de peştele-lună (Lampris guttatus), prima specie de peşti care prezintă această caracteristică, afirmă oamenii de ştiinţă americani, al căror studiu a fost publicat joi în revista Science, informează francetvinfo.fr, potrivit desscopera.ro.

Peștele-lună posedă câteva mici vase de sânge la nivelul branhiilor care transportă sângele cald provenind din interiorul corpului. Acele vase sangvine înconjoară şi încălzesc alte vene sangvine din jurul branhiilor, organul respirator al acestor vieţuitoare. În final, acest sistem de încălzire internă permite peştelui-lună să îşi menţină creierul la o temperatură mai ridicată şi să îşi păstreze muşchii activi, pentru a înota mai repede şi să îşi prindă prada, ceea ce constituie un avantaj major în apele reci de pe fundul oceanului. 

Cu ajutorul unor senzori plasați pe un pește lună, oamenii de știință au descoperit că temperatura medie de la nivelul muşchilor era cu 5 grade Celsius mai mare decât aceea a apelor în care înota, la o adâncime cuprinsă între 45 şi 300 de metri.

Acest rezultat reprezintă o surpriză pentru cercetători. Există și alți pești, precum tonul şi rechinul, care pot să îşi încălzească anumite părţi ale corpului şi ale muşchilor pentru a-şi ameliora performanţele de deplasare în apele profunde şi reci, dar după o vreme, ei trebuie să ajungă la suprafață pentru a se încălzi. În cazul peștelui-lună, însă, nu este nevoie să revină la suprafață. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel