O limbă ''artificială'' ar putea pune capăt contrafacerii whisky-ului

Andrei Itu / 06 aug 2019 / 21:13 Salveaza PDF Comentarii
whisky-cu-gheata
Descriere foto: whisky-cu-gheata

O limbă ''artificială'', care poate depista diferenţele subtile între tipurile de whisky, poate ajuta în lupta contra comerţului cu alcool contrafăcut, a anunţat o echipă de cercetători din Scoţia, potrivit CNN.

Inginerii scoţieni de la universităţile din Glasgow şi Strathclyde au realizat un degustător artificial care exploatează proprietăţile aurului şi aluminiului pentru a testa diferenţele dintre băuturile alcoolice. Tehnologia poate depista diferenţele subtile dintre acelaşi tip de băutură alcoolică, maturat în butoaie diferite, cu o acurateţe de peste 99% şi care poate face diferenţa între sortimentele de 12, 15 sau 18 an

De ce îl numesc cercetătorii 'limbă' artificială

 


''Îl numim limbă artificială deoarece acţionează în mod similar limbii umane; ca şi noi, nu poate identifica substanţele chimice individuale în funcţie de care gustul cafelei diferă de cel de suc de mere, însă poate releva cu uşurinţă diferenţa dintre aceste combinaţii chimice complexe'', a explicat Alasdair Clark de la Universitatea Glasgow.

''Nu suntem primii cercetători care au creat o limbă artificială, însă suntem primii care realizează o limbă artificială care utilizează două tipuri diferite de 'papile gustative' la scară nanometrică, ce oferă mai multe informaţii despre 'gustul' fiecărei mostre şi oferă un răspuns mai rapid şi mai precis. În acest experiment ne-am concentrat pe whisky, însă limba artificială ar putea fi utilizată cu uşurinţă pentru a 'gusta' orice fel de lichid, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosită pentru o diversitate de aplicaţii. Pe lângă potenţialul evident de utilizare în identificarea alcoolului contrafăcut, (limba artificială) poate fi folosită în cadrul testelor pentru siguranţa alimentară, controlul calităţii, securitate... orice domeniu în care ar putea fi utilă o metodă portabilă şi reutilizabilă de degustare'', a adăugat cercetătorul.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27