Descoperire importantă a arheologilor: Aici împăraţii îşi dovedeau puterea

Un mozaic ce datează din secolul IV și în care sunt prezentate scene din anticele curse cu trăsura din hipodromul Romana fost descoperit în satul Akaki aflat în suburbia capitalei Nicosia. Mozaicul este unul dintre cele mai mari descoperiri din Cipru şi al şaptelea din lume.

Experţii consideră că este o reprezentare a diferitelor grupuri care concurau în Roma antică.

,,Hipodromul era foarte important în Roma antică, era locul în care împăraţii apăreau în faţa poporului pentru a-şi dovedi puterea, a declarat Fryni Hadjichristofi, arheolog în cadrul Departamentului de Antichităţi din Cipru, scrie descopera.ro.

Echipa încă lucrează la descoperirea întregului mozaic, dar zona deja vizibilă măsoară 10 metri lungime şi aproape 4 metri lăţime.

Citește și: Descoperire de senzație în Bulgaria. Anunțul arheologilor

Pe mozaic sunt reprezentate scene din timpul curselor cu trăsura care erau trase de câte patru cai, în total sunt reprezentate patru curse. Aproape de fiecare trăsură se află câte o inscripţie, experţii consideră că acela era numele competitorilor şi al cailor. Într-o parte a mozaicului este reprezentat un om pe spatele unui cal şi încă doi care stau în picioare, unul poartă într-o mână un bici, iar celălalt o carafă cu apă.

Hipodromul a fost cioplit pe coasta unul deal, materialul scos din pământ a fost utilizat pentru construirea locurilor de pe lateralul structurii.

Cercetătorii afirmă că este cea mai importantă descoperire de pe insulă, deoarece astfel de mozaicuri sunt deseori descoperite de-a lungul coastei. O mică parte din mozaic a fost descoperită de un fermier în 1939, dar săpăturile au început cu 80 de ani mai târziu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel