Descoperire de senzație în junglă. Istoricii, luați prin surprindere

Arheologii au descoperit o vastă reţea de oraşe şi aşezări medievale ascunse de jungla cambodgiană în apropiere de vastul oraş-templu Angkor Wat, o descoperire care schimbă modul în care este scrisă istoria acestei zone din sud-estul Asiei, conform unui material publicat de cotidianul britanic The Guardian.

Cele mai vechi oraşe şi aşezări din apropiere de Angkor Wat datează de 1.400 de ani, în timp ce cele mai noi de aproximativ 900 de ani, perioadă în care Imperiul Khmer, cu capitala la Angkor, era probabil cel mai mare imperiu din lume.

Această descoperire a fost realizată prin intermediul unei tehnologii de scanare cu laser a regiunii, din avion, tehnologie denumită LIDAR. Oraşele dispuneau de sisteme elaborate de transport a apei care demonstrează că vechii khmeri deţineau cunoştinţe de inginerie complexe cu sute de ani mai devreme decât au crezut istoricii, relatează Agerpres.

"Sunt oraşe întregi ascunse de junglă despre care nimeni nu ştia că se află acolo, la Preah Khan Kompong Svay şi se pare că nu cunoşteam decât o parte din (oraşul) Mahendraparvata", a declarat coordonatorul studiului care însoţeşte această descoperire, australianul Damian Evans. "De această dată am descoperit întreaga reţea şi este una foarte mare, de dimensiuni apropiate de Phnom Penh", a adăugat el referindu-se la capitala Cambodgiei, un oraş cu populaţia de 1,5 milioane de locuitori.

Conform cercetătorului australian, această descoperire oferă noi indicii importante despre prăbuşirea Angkor-ului. "Exista ipoteza că a existat o invazie, probabil dinspre Thailanda şi că populaţia khmeră s-ar fi retras spre sud, părăsind Angkor-ul. Această ipoteză a fost însă infirmată pentru că nu s-au găsit urme de aşezări în sud (conform rezultatelor scanării laser din avion). Teoriile cu privire la prăbuşirea Angkor-ului sunt puse sub semnul întrebării", a mai susţinut el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel