Dependenţa de tutun, tratată cu ţigările electronice. Medicii britanici, recomandări pentru fumători

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Potrivit unui nou raport al Colegiului Regal al Medicilor (CRM) din Marea Britanie, fumătorilor ar trebui să li se ofere sfaturi și tratament pentru a renunța la țigări, cu excepția cazului în care aceștia renunță în mod activ

Noul raport „Fumatul și sănătatea 2021” al Colegiului Regal al Medicilor (CRM) din Marea Britanie arată că, deși, reducerea prevalenței fumatului cu 75%, din 1962 până acum, a fost considerată un succes la nivel național, dacă politicile susținute acum șase decenii ar fi fost adoptate și urmate ad litteram, fumatul ar fi fost eradicat din Marea Britanie cu ani în urmă. Ceea ce nu s-a întâmplat, în condițiile în care în Anglia sunt peste 7 milioane de fumători. Iar previziunile actuale arată că ținta de reducere a prevalenței fumatului sub 5% până în 2050, cel mai probabil, nu va fi atinsă.

În concluzie, raportul arată că tratarea dependenței de tutun ar trebui să devină o normă în toate domeniile asistenței medicale, cu servicii de tratament de renunțare oferite și furnizate în toate punctele de contact ale Sistemului Britanic de Sănătate (NHS) și că țigările electronice trebuie incluse în protocoalele standard pentru tratarea dependenței de tutun.

Șase decenii de măsuri prohibitive fără a atinge rezultatul scontat

Ca o dovadă a acestui eșec, în raport se arată că pandemia COVID-19, de departe cea mai mare provocare nouă pentru sănătatea britanică și globală din ultimele decenii, și care a atras un răspuns economic și de sănătate publică de o scară unică în era modernă, a dus, în 2020, la decesul a aproximativ 80.000 de cetățeni britanici, în timp ce fumatul a ucis, în același an, 94.000 de britanici, în ciuda unei lungi istorii de măsuri prohibitive.

 „Prea multe generații de britanici au fost afectate de dependența de tutun. Pentru a ne asigura că cei născuți astăzi își trăiesc viața fără tutun, trebuie să luăm măsurile necesare pentru ca acesta să nu mai existe. Într-o perioadă istorică a medicinei care arată că aceasta poate rezolva crizele de sănătate care apar, aceasta este oportunitatea noastră ca fumatul și dependența de tutun să devină de domeniul trecutului”, a explicat Andrew Goddard, președintele Colegiul Regal al Medicilor.

Recomandările experților

Actualele măsuri de sănătate nu sunt suficiente, iarexperții recomandă ca ele să fie completate cu reforma politicii fiscale, eradicarea promovării fumatului clasic în media, prioritizarea tratamentului dependenței de tutun, realizarea unor campanii de sănătate publică pentru promovarea renunțării la fumat, inclusiv prin substituirea cu produse fără fum ca etapă a renunțării sau ca înlocuitori, precum și creșterea vârstei legale de vânzare pentru produsele din tutun.

Autorii raportului mai spun că este important ca în campaniile mass-media să se susțină utilizarea produselor fără fum ca ajutor de renunțare la fumat sau ca înlocuitor pentru fumat și să se corecteze percepțiile false despre siguranța țigărilor electronice în comparație cu țigările clasice.

Vapatul încurajează renunțarea la fumat

Experții Colegiului Regal al Medicilor subliniază și că este important ca avertismentele pentru sănătate de pe pachetele de țigări electronice să includă o declarație conform căreia „vaporii țigărilor electronice sunt probabil mai puțin dăunători decât fumul de tutun”. În general, trebuie subliniat că dispozitivele fără fum reduc expunerea la fumul de tutun, încurajează renunțarea la fumat, generează beneficii pentru sănătate, denormalizează fumatul și se bucură de un sprijin puternic din partea publicului.

Cea mai eficientă măsură de reducere a efectelor asupra plămânilor este renunțarea la fumat și reducerea expunerii (pasive și active) la fum de țigară.Fumatul dăunează aproape tuturor organelor corpului. Provoacă cancer pulmonar, boli respiratorii și boli de inimă și poate fi asociat și cu alte tipuri de cancer (gât, vezică urinară, rinichi, stomac, ficat și col uterin).

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy