Judecător polonez fidel PiS solicită azil politic în Belarus. Tusk: „Vest sau Est? Europa sau Rusia? KO sau PiS? Acestea sunt alegerile cu care se confruntă Polonia astăzi”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un judecător de rang înalt din Polonia, Tomasz Szmydt, fidel fostului guvern PiS, a solicitat azil politic în Belarus luni, denunțând astfel „politica nejustă și dăunătoare” a Poloniei față de Moscova și Minsk.

Într-o scrisoare publicată pe X luni, Szmydt a declarat că își dă demisia "cu efect imediat" din funcția de judecător la Curtea Administrativă din Varșovia, protestând împotriva "politicii nejuste și dăunătoare a autorităților Republicii Polonia" față de Belarus și Rusia, scrie Euractiv.

„Este de asemenea un act de protest împotriva activităților menite să împingă țara mea într-un conflict militar direct cu Republica Belarus și Federația Rusă”, a declarat judecătorul într-o scrisoare adresată președintelui curții, Jacek Chlebny.

Scrisoarea reprezintă de asemenea un apel către autoritățile poloneze „pentru a normaliza și reglementa relațiile de bună vecinătate” atât cu Minsk, cât și cu Moscova, a adăugat el.

Szmydt a apărut la o conferință de presă la Minsk, unde a lăudat regimul președintelui belarus Alexandr Lukașenko pentru administrarea unei „țări înfloritoare”, criticând în același timp guvernul polonez pentru fiind sub influența SUA și a Regatului Unit.

Decizia judecătorului a fost întâmpinată cu indignare atât de către guvernul prim-ministrului Donald Tusk, cât și de către biroul președintelui Andrzej Duda.

„Oricine fuge din Polonia în Belarus pentru a calomnia Polonia și comunitatea NATO din care facem parte este un ticălos și trădător”, a comentat Stanisław Żaryn, consilierul lui Duda.

Ministrul de externe Radosław Sikorski a recunoscut că anunțul lui Szmydt a fost „o informație șocantă” despre care i-a fost greu să comenteze.

Aspectul PiS

În 2019, outletul de știri polonez Onet a dezvăluit că Szmydt făcea parte dintr-un grup informal de judecători care discutau cum să discreditze judecătorii neloiali fostului guvern PiS, un scandal ulterior denumit „Hatergate”.

Deși mai târziu a schimbat tabăra și a ieșit public în 2022 pentru a expune ceea ce vedea ca comportament etic de către judecătorii pro-guvernamentali, unii membri ai guvernului actual Tusk văd solicitarea sa de azil în Belarus ca o pată pe palmaresul PiS.

„Are cineva nevoie și de alte dovezi cu privire la ce echipă este PiS?”, a scris Cezary Tomczyk, adjunctul ministrului Apărării din partidul KO (EPP), adăugând că solicitarea judecătorului către Minsk nu a fost „doar o rușine pentru Polonia, ci o amenințare reală la adresa securității naționale”.

În timp ce politica Poloniei față de Rusia a fost destul de consistentă indiferent de cine este la putere, KO-ul lui Tusk și PiS-ul s-au acuzat reciproc că susțin Kremlinul împotriva intereselor Varșoviei.

„Vest sau Est? Europa sau Rusia? KO sau PiS? Acestea sunt alegerile cu care se confruntă Polonia astăzi”, a postat Tusk pe X luni după-amiază, referindu-se la alegerile europene iminente.

„În fiecare zi învățăm mai multe fapte care confirmă importanța acestor alegeri. Să nu mai pretindă nimeni că nu vede asta”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel