Prețul kebabului a explodat în Germania. Nemții cer plafonarea și subvenții. Cât costă în România preparatul

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Germanii cer plafonarea prețului și subvenții pentru kebab.

Prețul kebabului a explodat în Germania, ajungând să coste 10 euro. Din această cauză, nemții cer acum plafonarea și un program de subvenții guvernamentale pentru a menține preparatul afectat de inflație, unul dintre preferatele țării, la prețuri accesibile, scrie The Guardian.

Se pare că, în ultima vreme, cancelarul german Olaf Scholz a fost tot mai des întrebat despre prețul kebab-urilor în timpul aparițiilor publice, iar din acest motiv guvernul său a postat chiar și pe rețelele de socializare un mesaj în care explică că această creștere a prețurilor se datorează parțial creșterii salariilor și a costurilor energiei.

„Este destul de surprinzător că, oriunde mă duc, sunt întrebat în special de tineri dacă nu ar trebui să existe o "frână" în ceea ce privește prețul pentru kebab doner”, a spus Scholz.

Astfel, partidul de extremă stânga Die Linke a solicitat, într-o propunere pe care dorește să o prezinte Parlamentului, introducerea unui plafon de preț pentru Dönerpreisbremse sau doner kebab, similar cu cel introdus în unele părți ale țării, pentru a controla explozia prețurilor la chirii. Kebabul a ajuns să coste și 10 euro (49.76 RON) în unele orașe din Germania, în timp ce acum doi ani se vindea doar cu 4 euro. 

Ce plafon se cere

Astfel, partidul în cauză recomandă un plafon de preț de 4,90 euro și 2,90 euro pentru tineri, în special pentru cei din medii cu venituri mai mici, pentru care preparatul ar fi un aliment de bază zilnic. Totodată, se propune ca fiecare gospodărie să primească zilnic bonuri Doner.

Vânzările de kebab, un preparat introdus în Germania de imigranții turci, însumează aproximativ 7 miliarde de euro pe an.

Dintre cele 1,3 miliarde de kebab-uri care sunt consumate în fiecare an în țară, 400.000 pe zi s-ar consuma numai în Berlin. Potrivit unui calcul făcut de Die Linke, un astfel de program de subvenționare ar costa 4 miliarde de euro anual.

Cât costă un kebab în România

Nici în România prețurile la kebab nu sunt tocmai mici. Totuși, acestea diferă mult de la oraș la oraș, depinzând și de localul din care e cumpărat. Într-un restaurant din București, spre exemplu, prețul unui kebab cu carne de pui de 400 de grame începe de la 28 de lei. În cazul celui cu carne de vită sau oaie, prețul pornește de la 32 de lei și poate fi și peste 40 de lei, iar un kebab cu amestec de cărnuri costă aproximativ 31 de lei.

Majoritatea restaurantelor solicită o comandă minimă pentru livrarea la domiciliu, acesta fiind între 40-100 de lei, în funcție de local. În cazul unei comenzi mai mici, majoritatea restaurantelor percep și taxă de livrare - între 5 și 15 lei. În unele zone, kebab-ul poate fi cumpărat la un preț și mai mic, dar scade și gramajul. Donner Kebab conține de obicei carne kebab rotisată (pui, curcan, vită, oaie sau porc), salată verde, roșii, ceapă roșie, panini, sos alb și roz, dar unii vin și cu rețete adaptate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel