Patru state neutre europene, pași către NATO, după invazia rusă în Ucraina

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Patru ţări europene neutre care nu sunt membre ale NATO par a căuta să se apropie mai mult de Alianţa Nord-Atlantică (NATO).

Austria, Elveţia, Irlanda şi Malta încearcă să se apropie mai mult de Alianţa Nord-Atlantică în lumina deteriorării situaţiei de securitate în Europa după invazia rusă în Ucraina, conform unui articol publicat marţi în cotidianul austriac Die Presse, citat de agenţia EFE, scrie Agerpres.

Diplomaţii din aceste patru state au trimis Alianţei o scrisoare de două pagini încă din decembrie anul trecut, exprimând dorinţa de a extinde relaţiile cu NATO, conform informaţiilor obţinute de publicaţia austriacă.

Atât NATO, cât şi Ministerul de Externe austriac au confirmat că aceste patru ţări neutre, cunoscute şi sub denumirea de WEP4, au căutat îndelung să intensifice dialogul cu Alianţa, aşa cum remarcă Die Presse.

Colaborarea NATO, tot mai importantă

În scrisoare, semnatarii subliniază că situaţia de securitate în Europa s-a înrăutăţit semnificativ şi rămâne imprevizibilă, motiv pentru care ţările WEP4, deja considerate "partenerii cei mai apropiaţi ai NATO", doresc să-şi consolideze cooperarea militară. În lumina conflictului rus de agresiune din Ucraina, colaborarea cu Alianţa devine tot mai importantă.

Scrisoarea propune şi câteva iniţiative pentru a intensifica această cooperare, inclusiv desfăşurarea de exerciţii militare comune suplimentare şi accesul privilegiat la documente şi informaţii ale Alianţei.

Ministerul de Externe austriac a justificat această iniţiativă ca fiind o reacţie la un "context geopolitic" mai tensionat. În ciuda faptului că neutralitatea Austriei nu asigură securitatea, ministerul a subliniat că Austria nu are intenţia să adere la NATO, în contrast cu Finlanda sau Suedia, care au decis să se alăture Alianţei ca state membre în urma conflictului din Ucraina. Austria cooperează cu NATO din 1995 prin intermediul "Parteneriatului pentru Pace".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel