Estonii vor putea vota la alegeri de pe telefoanele mobile

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pvproductions
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pvproductions

Estonii vor putea să-şi exprime voturile în alegeri de pe telefoanele mobile.

Cetăţenii Estoniei vor putea pe viitor să-şi exprime voturile în alegeri de pe telefoanele mobile, după ce Parlamentul de la Tallinn a aprobat marţi un proiect de lege în acest sens înaintat de guvern.

Conform proiectului de lege, posibilitatea votului electronic nu se va limita doar la computere, ci va fi extinsă și pe aplicații specializate pentru telefoanele mobile. Cerinţele tehnice vor fi stabilite de comisia electorală înainte de fiecare alegeri.

Schimbarea legislației este planificată să intre în vigoare în luna octombrie. Ca urmare, utilizarea opțiunii de vot prin intermediul telefonului mobil nu va fi posibilă în alegerile din luna iunie pentru Parlamentul European.

Conform declarațiilor ministrului eston pentru economie și IT, Tiit Riisalo, noile reguli sunt concepute pentru a lua în considerare modificările în comportamentul de utilizare a tehnologiei de către cetățeni.

În 2005, Estonia a fost prima ţară din Europa care a permis votul online în alegerile politice

"O proporţie semnificativă din activităţile digitale zilnice ale oamenilor s-au mutat de pe computere pe dispozitive smart, iar e-Estonia trebuie să fie accesibilă oricui pe aceste platforme noi şi foarte răspândite", a spus ministrul.

În 2005, Estonia a fost prima ţară din Europa care a permis votul online în alegerile politice. La nivel global, această procedură este controversată în multe țări, din cauza incertitudinilor legate de fiabilitatea sa.

În această țară din regiunea baltică, denumită adesea "e-Estonia" de către cetățeni, acest proces este predominant. Mai mult de jumătate din voturile exprimate în alegerile parlamentare din martie 2023 au fost realizate digital.

Cei 1,2 milioane de locuitori ai acestei țări baltice au capacitatea să efectueze aproape toate activitățile lor de zi cu zi în mediul online. De altfel, Estonia este considerată un deschizător de drumuri şi un pionier al digitalizării şi administraţiei electronice în Europa, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel