Decizie radicală pentru companiile de armament cu datorii

Măsură extremă a Executivului pentru 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război. În actualul context regional, Guvernul Ponta a decis, printr-o ordonanță de urgență, anularea obligațiilor fiscale pentru cele 15 companii producătoare de armament în vederea întăririi  capacităţii de apărare a țării.

Guvernul arată în ordonanţă că nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi că este nevoie de anularea datoriilor, pentru a nu se ajunge în situaţia în care companiile din industria de apărare să intre în faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării, "în timp real", a intereselor esenţiale şia le siguranţei naţionale, precizează Mediafax.

"În actualul context regional geopolitic se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât forţele naţionale de apărare şi securitate să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru NATO" , se arată în document.

Guvernul face referire şi la necesitatea respectării ţintei indicative privind nivelul plăţilor restante convenit cu FMI.

Pe lista companiilor ale căror datorii vor fi anulate au fost incluse Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş.

Guvernul susţine, în material, că sunt vizate doar companiile de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic şi au o pondere semnificativă în producţia de armament, muniţie, blindate, fiind furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare.

Ce riscă companiile dacă vor acumula din nou datorii

Pe aceste considerente, Executivul a decis anularea obligaţiilor fiscale, respectiv impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii, şi a accesoriilor administrate de ANAF şi neachitate până în prezent, datorate de companiile din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, inclusiv a datoriilor către fondul de risc aferente împrumuturilor externe garantate de stat.

În acelaşi timp, va fi oprită de drept orice măsură de executare silită pentru recuperarea datoriilor.

Ordonanţa mai prevede însă că, dacă societăţile vor înregistra la finele fiecărui an, în următorii cinci ani, obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, atunci datoriile vor fi repuse în sarcina acestora, iar accesoriile aferente vor fi recalculate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel