EXCLUSIV  De ce nu puteți cumpăra cu euro un apartament în România

Sunt persoane care se întreabă de ce nu pot plăti în euro apartamentele pe care le cumpără de la dezvoltatorii imobiliari din moment ce prețurile cerute, afișate pe site-urile specializate, sunt în această monedă.

Răspunsul este simplu: pe teritoriul României, nu se pot face tranzacții în euro. Mai precis, conform Regulamentului nr. 7 din 18.aug.1994, Monitorul Oficial, Partea I 263 19.sep.1994, Intrare în vigoare la 19.sep.1994, privind efectuarea operaţiunilor valutare, arată că:

Pe teritoriul României, încasările, plăţile, compensările, transferurile, creditările, precum şi alte tranzacţii financiare şi de capitaluri între persoanele juridice rezidente şi între acestea şi persoane fizice rezidente se realizează numai în moneda naţională (leu).   

Operaţiunile valutare se pot efectua numai între rezidenţi şi nerezidenţi şi numai prin conturi deschise în România, la societăţi bancare autorizate de Banca Naţională a României să efectueze astfel de operaţiuni”.

Așadar, dacă aveți bani în euro pentru a vă cumpăra o locuință, trebuie să-i schimbați în lei pentru a o putea plăti. Dezvoltatorii imobiliari afișează prețurile în euro, dar conform regulamentelor de mai sus, plata se face în moneda națională. Este adevărat că veți pierde la schimbul valutar o anumită sumă, în funcție de câți bani aveți, dar altfel nu puteți plăti.

Dar nu trebuie să vă faceți griji! Schimbarea din euro în lei se face foarte simplu, din aplicația băncii pe care v-o puteți instala pe telefon. Durează mai puțin de un minut această operațiune! 

În altă ordine de idei, nici afișarea prețurilor în euro nu este tocmai o procedură conformă, fiind la ”limita reglementărilor”.

De asemenea, trebuie să știți că ”tranzacțiile se fac numai în lei la cursul BNR din ziua tranzacției, dacă nu se specifică altfel în contractul de vânzare-cumpărare”. Dar, de cele mai multe ori, dezvoltatorii imobiliari au grijă să se specifice altceva în contract.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel