De ce au ecranele telefoanelor „notch” sau „punch hole” și de ce nu vor mai avea

Auzim tot timpul despre „notch” sau „punch hole”, însă nu știm neapărat la ce se referă sau de ce există. 

Termenul „notch" (crestătură, n.r.) a devenit faimos în 2017, când Apple a lansat noul iPhone X. Modelul X a fost atipic și nefamiliar, ținând cont că Apple, după ce a revoluționat lumea telefoanelor mobile inteligente la finalul anilor 2000, a devenit foarte conservator. Cu toate acestea, toți producătorii de smartphone-uri au adoptat decizia de design în 2018 și 2019.

Ce este acest „notch" și de ce va dispărea

 (w670)

Notch-ul este, așa cum se știe deja, o mică crestătură care permite existența unei camere frontale pe un telefon cu un ecran din margine în margine. Această soluție nu este una permanentă, ci doar o eroare de designAsus Zenfone 5, valabilă până când producătorii de telefoane vor reuși să implementeze un ecran neîntrerupt pe partea frontală a dispozitivelor.

Pionierul crestăturii

 (w670)

Cu toate că Apple a făcut faimos notch-ul, acest design nu a fost inventat de compania californiană. Andy Rubin, creatorul sistemului de operare Android, a venit cu un telefon propriu, numit Essential Phone PH-1, care oferea un ecran mare, întins până în marginile dispozitivului, însă cu o singură hibă. Camera frontală era o crestătură în design-ul elegant imaginat de Rubin.

După acest model, Google Pixel 3, Vivo V9, Oppo F7, Huawei P20 și P30, Huawei Mate 20 și Mate 30, OnePlus 6 și 7tAsus Zenfone 5 și multe alte telefoane care nu sunt vârf de gamă au copiat moda lansată de compania americană. 

Cu toate acestea, după cum spuneam mai sus, eroarea de design a încercat să fie ocolită de mai mulți producători ambițioși, majoritatea implementând elemente mecanice în telefoanele lor de-a lungul anilor 2018 și 2019.

Camera frontală mecanică

 (w670)

În iunie 2018, compania chineză Oppo a lansat Find X, un smartphone care dispunea de o cameră frontală motorizată care se ridică de fiecare dată când este lansată aplicația „Cameră".

În 2019, Asus a încercat să scape de crestăturile din ecranele telefoanelor, reușind să implementeze un mecanism care rotea camera de pe spatele dispozitivului și o aducea în față.

Cameră acoperită de display

La jumătatea anului 2019, compania chineză Xiaomi a creat un prototip al cărui cameră frontală este ascunsă chiar sub display, pentru a oferi un ecran neîntrerupt, la fel ca soluțiile mecanice de mai sus.

Oppo, care deja încercase metoda mecanică de a păstra un ecran curat, a lansat un nou prototip de cameră frontală ascunsă sub display-ul telefonului său.

Samsung a gândit bine

 (w670)

Compania sud-coreeană Samsung a încercat și ea să scape de crestăturile din ecranele telefoanelor sale. La începutul modei, smartphone-urile vârf de gamă Samsung nu au urmat turma, păstrând un design simetric, cu părțile superioare și inferioare mai groase, evitând astfel notch-ul.

Device-urile de clasă medie oferite de sud-coreeni au început să implementeze un notch minimal, sub formă de picătură, însă vârfurile de gamă Samsung Galaxy S10 și Samsung Galaxy Note 10 au adoptat o altă tactică.

Punch hole sau un notch mai minimal

Metoda „Punch hole" sau gaura de perforator presupune ca ecranul să fie cât mai întins pe suprafața telefonului, iar camera frontală să reprezinte doar un punct pe acesta. În acest fel, intervenția crestăturii este minimă, iar designul unul apropiat de un adevărat „all screen phone" (telefon cu display pe întreaga suprafață).

Cu toate aceste ocolișuri, 2020 ar putea fi anul în care aceste erori de design să dispară odată pentru totdeauna când vorbim despre telefoane mobile. Producătorii de smartphone-uri încearcă să găsească rețeta magică pentru a repeta experiența din 2017.

Un ecran neîntrerupt înseamnă sfârșitul acestei mode

 (w670)

Însă, mulți consideră că tocmai Apple va face uitată moda creată de unul singur acum doi ani și jumătate, iar noul iPhone din toamnă va dispune de un ecran din margine în margine cu adevărat. În caz contrar, altcineva va trebui să o facă și se va bucura de notorietate în lumea smartphone-urilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel