Daniel Olteanu (ALDE), despre PNRR: Unde mutăm nodul la curea? Înseamnă noi taxe, creșteri ale altor taxe și impozite

Daniel Olteanu, despre PNRR / Foto: Facebook
Daniel Olteanu, despre PNRR / Foto: Facebook

Președintele ALDE, Daniel OLTEANU, susține că în spatele Planului Național de Redresare și Reziliență Guvernul ascunde "noi taxe, creșteri ale altor taxe și impozite".

Președintele ALDE, Daniel Olteanu, susține că în spatele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se ascund de fapt noile taxe și creșteri de impozite. Olteanu atrage atenția că varianta recentă a planului, care nu a primit încă aprobarea definitivă a Comisiei Europene, e "o colecție de numere care se bat cap în cap, generalități și surprize despre reforme" care nu ar avea nicio legătură cu redresarea și modernizarea României. 

"Sunteți pregătiți? PNRR-ul Guvernului plesnește de reforme! Nu una, ci 42 de promisiuni bune pentru Bruxelles a adunat actuala coaliție de guvernare sub umbrela PNRR. Deocamdată, după mai multe încercări ratate de ministrul userist Ghinea, obiectivul de a fi pe plac Bruxelles-ului pare îndeplinit. Care sunt costurile pentru România nu le știm, membrii coaliției anunță și se dezmint unul pe altul cu privire la taxele ce urmează a fi introduse sau crescute. 

Cea mai recentă variantă a PNRR (care, atenție, nu e definitivă, urmează să fie din nou negociată!) e ca un iarmaroc în care punctele de atracție s-au adaptat vremurilor și au devenit „livrabile”. De fapt, e o colecție de numere care se bat cap în cap, generalități și surprize, o listă de încercări mascate de a ascunde noile taxe și creșterile de impozite. 

 

Olteanu: La Sănătate s-a furat pe rupte

 

De exemplu, Sănătatea, domeniul cel mai vulnerabil, în care, spune chiar șeful DNA, s-a furat pe rupte în pandemie, și unde nevoia de investiții e mai mare ca nevoia de oxigen, are asumate mai multe reforme (trei) decât investiții (două), pentru că e mai simplu să taxezi decât să construiești spitale.  

La Transporturi, alocarea e de 7,6 miliarde euro, iar informațiile despre cum proiectele din PNRR costă dublu pe kilometru decât proiecte proaspăt terminate încep să circule. Dublu? În condițiile în care construcțiile și modernizările de școli și grădinițe sunt blocate în toată țara, pentru că legea nu permite reactualizarea valorii conform creșterii prețului materialelor, un cost care a explodat?", a declarat liderul liberal-democraților din România, Daniel Olteanu, potrivit unui comunicat de presă. 

 

"Mai bine de jumătate din bani îi dăm înapoi"

 

Acesta susține că Guvernul Cîțu vizează mascarea, în cadrul unor investiții, a majorărilor de taxe și impozite. 

"O altă atracție a parcului de distracții PNRR e „Fondul pentru Valul Renovării”, unde sunt prinse și cele mai multe reforme. Aici, planul înghite dintr-un foc 2,2 miliarde euro pentru 8 reforme și 10 investiții. În ce? Reabilitarea energetică a 1500 blocuri și renovarea a 2000 clădiri publice. Pe ce criterii sunt alese cele 1500 blocuri și cine umblă după semnăturile proprietarilor, asta e „reformă”?

Am lăsat pentru final „România educată”, care cu greu își găsește locul în România „normală” de azi. 3,6 miliarde euro sunt banii prevăzuți pentru educație, fără preocupări pentru reducerea analfabetismului funcțional sau pentru scăderea până la eliminare a abandonului școlar. 

Certitudinea care ni se livrează este că PNRR înseamnă noi taxe, creșteri ale altor taxe și impozite. Cam asta e „reforma”. Partea frumoasă, în completare, e că mai bine de jumătate din bani îi dăm înapoi. La 42 de reforme, unde mutăm nodul la curea?", a mai spus Daniel Olteanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel