Curiosity, selfie trimis de pe Marte

Mihai Ciobanu / 30 ian 2019 / 13:12 Salveaza PDF Comentarii
Mars-Rover-Curiosity
Mars-Rover-Curiosity

Robotul Curiosity al NASA, care explorează planeta Marte, a trimis recent către Terra ultimele imagini de pe Vera Rubin Ridge înainte de a coborî spre o regiune argiloasă de pe Mount Sharp, potrivit unui comunicat al Jet Propulsion Laboratory (JPL) al Agenţiei spaţiale americane, preluat miercuri de Xinhua. 

Vera Rubin Ridge, o regiune muntoasă de pe Planeta Roşie, a fost casa robotului Curiosity pentru mai bine de un an, oferind cercetătorilor noi eşantioane pentru analiză. De dimensiunile unei maşini, Curiosity a prelevat cea de-a 19-a mostră de sol dintr-o regiune de pe versant care se cheamă ''Rock Hall'', la 15 decembrie anul trecut. Cu ajutorul instrumentului Mars Hand Lens Imager, aflat în vârful braţului său robotic, roverul a realizat, la 15 ianuarie, o serie de 57 de fotografii, pe care oamenii de ştiinţă le-au suprapus într-un ultim selfie din regiunea Vera Rubin Ridge. 

Locul în care robotul a excavat, botezat ''Rock Hall'', este vizibil în partea de jos a imaginii, în stânga faţă de poziţia roverului, potrivit echipei care se ocupă de misiune. Regiunea în care a fost făcută fotografia este mai prăfuită decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, din cauza unei furtuni de nisip. 

Ce zone a explorat roverulCuriosity a explorat Vera Rubin Ridge din septembrie 2017, urmând acum să se îndrepte către o ''zonă argiloasă'' află într-o vale, la sud de creasta Vera Rubin. Minereurile argiloase din această regiune ar putea scoate la iveală mai multe indicii despre lacurile antice din care s-au format nivelurile inferioare ale Mount Sharp, potrivit echipei de cercetători. Curiosity a amartizat în vecinătatea Mount Sharp din Gale Crater în august 2012 şi a ajuns la baza muntelui în 2014. De atunci a traversat zone cu condiţii diferite, unde şi-au lăsat amprenta atât apa cât şi vântul.

 

Vezi şi: Gușă, bomba ANULUI. Unde va prezenta o emisiune

Declasificare protocoale. CCR, decizie

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29