Cum se poate rupe Lanțul dintre Emil Boc și Marko Bela

val-valcu
val-valcu

Un alb, rasist, și un negru evadează, legați cu lanțuri, undeva prin sudul Statelor Unite. Nu se suportă, dar își dau seama că nu pot scăpa decât dacă reușesc să coopereze. Îi ajută un copil, care îi ascunde în casă. Evident, între mama copilului, părăsită de bărbat, și unul dintre deținuți se leagă o idilă. Femeia îl îndrumă pe negru spre o mlaștină și vrea să fugă cu albul în alt stat. Când înțelege că partenerul său a fost trimis spre moarte, albul o părăsește și aleargă să-l salveze. Lanțul, deși a fost tăiat de femeie, continuă să-i lege pe cei doi condamnați.

The Defiant Ones, un clasic al genului, difuzat în România cu titlul ”Lanțul”, are un corespondent în politică. Emil Boc și Marko Bela, sau, de săptămâna viitoare, Kelemen Hunor, par a fi legați cu cătușe, pe vecie. (Scuze, n-am vrut să cobesc, folosind expresia la propriu, dar, totuși, zic: Doamne ferește!) În orice ecuație, PDL și UDMR par condamnate să rămână împreună.

De Ce ar pleca UDMR de la guvernare, când își poate satisface atât interesele politice (Funeriu ar fi în stare să impună ca și predarea limbii române să se facă în maghiară, nu doar a istoriei și geografiei), cât și pe cele economice (mai bine împarte Boc cașcavalul, decât să se dea jos de pe cracă)? Practic, nu poate UDMR-ul înghiți cât este PDL-ul dispus să cedeze. O schimbare de macaz i-ar trimite pe portocalii direct în brațele lui Aurelian Pavelescu. În primul rând, ca să le prezinte viața în opoziția extra-parlamentară, și nu în ultimul, să-i reprezinte la DNA. O nouă majoritate în Parlament ar însemna sfârșitul regimului Băsescu...dar și multe incertitudini pentru UDMR.

Șansele ca formațiunea maghiarilor să nu intre în Parlament sunt infime, indiferent când au loc alegerile. Chiar dacă pragul electoral rămâne la 5 procente. Alta este problema: dacă USL face 51 la sută din voturi, UDMR intră degeaba. La cât de ușor au acceptat curbele de sacrificiu, udemeriștii nu arată ca unii care trăiesc din salariul de parlamentar și indemnizația de cazare. Riscul de a trece în opoziție ar fi singurul motiv pentru care ar putea accepta să ”trădeze” PDL (desigur, primind și un bonus din partea electoratului maghiar, la fel de sătul de Boc ca și restul lumii).  Dacă USL vine acum la putere, începe erodarea și există șanse să nu mai facă majoritatea, în 2012, ceea ce ar veni mănușă UDMR. 

Dar, ca să fie siguri că scapă definitiv de portocalii, USL ar trebui să-l suspende pe Băsescu și să organizeze anticipate. Ceea ce ar lăsa iarăși UDMR în off side. Ca urmare, singura variantă care ar conveni ungurilor este ca USL să le promită locuri în guvern, că nu se fac anticipate și nu se atinge nimeni de Băsescu. Cam greu pentru Ponta și Antonescu să guverneze într-un nou an de criză, sub tirul acuzațiilor prezidențiale, cu serviciile și DNA-ul lucrând pentru Cotroceni.

Așa că rămâne cum am vorbit: ochii pe sondaje și telefonul deschis pentru dezertorii din PDL și UNPR.  De ce să te încurci cu 33 de parlamentari maghiari, bașca 3-4 miniștri, când ai nevoie doar de 20 de voturi ca să-i termini pe Băsescu și Boc? Ungurilor să nu le plângem de milă. Să ne gândim că sunt copii care s-au născut pe când UDMR era la guvernare și vor merge prima dată la vot fără să fi văzut cum arată un udemerist în Opoziție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel