Cum să nu-ți iei țeapa vieții când cumperi o locuință de la dezvoltator. Iată ce ai de verificat înainte de pasul decisiv

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Indiferent că-ți cumperi o locuință nouă cu banii jos sau în baza unui credit pe zeci de ani, povara unei țepe din partea dezvoltatorului este cruntă. 

O simt pe pielea lor cei care, de 17 ani, așteaptă să se mute în casă nouă. Dezvoltatorul a fugit din țară cu 20 de milioane de euro (banii din avans), în urma lui rămânând un schelet al promisiunii imobiliare. Pentru a fi finalizat proiectul Planorama, din zona Doamna Ghica din Capitală, mai sunt necesari încă 35 de milioane de euro. Firma constructoare a falimentat, iar patronii au dispărut, arată Observator. 571 de oameni sunt păgubiți de ceea ce pare a fi cea mai mare țeapă imobiliară după Revoluție. 

Proiectul a început în 2005 și promitea blocuri-turn. Un bloc a fost finalizat și este locuit. Altul e gata pe jumătate. Al treilea nu este construit nici pe sfert, iar al patrulea este doar o groapă în mijlocul ansamblului rezidenţial. Blocul finalizat are 280 de apartamente, ca să vă dați seama de amploarea situației. 

Citește și: Un agent imobiliar anunţă schimbări majore pe piaţă: Este ziua Z, totul se va schimba. Scade preţul acum

Top sfaturi ca să nu-ți iei țeapa vieții tale

În grupul ”Viața și Banii”, trainerul în educație financiară Adrian Asoltanie a dat o serie de sfaturi pentru a nu ajunge în situația în care să fii ”țepuit” de dezvoltatorul imobiliar. 

”Ca să nu-ți iei țeapa vieții, când cumperi în stadiul de proiect:

- verifică situația financiară a dezvoltatorului pe www.risco.ro după CUI-ul firmei

- interesează-te dacă construiește cu credit bancar, fonduri proprii sau cu avansurile de la cumpărători

- solicită unui avocat să verifice eventualele procese actuale sau anterioare care implică firma sau acționarii/administratorii

- verifică dacă au mai dezvoltat ceva anterior și cum au decurs lucrurile

- vorbește cu clienți actuali și cu furnizori/subcontractorii despre relația cu dezvoltatorul

- achită avansul minim pt rezervarea apartamentului (în perioada următoare, mulți dezvoltatori vor avea dificultăți financiare)

- insistă să alegi tu notarul: https://www.uniuneanotarilor.ro/?p=2.2.3&lang=ro

- consultă un avocat pentru clauze din contracte: https://www.ifep.ro/justice/lawyers/lawyerspanel.aspx

- consultă un structurist pentru verificarea calității lucrărilor. Aici ai lista membrilor Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri: https://www.aicps.ro/membrii

- Locația, structura de rezistență, actele și vecinii nu mai pot fi schimbate!!! Parchetul, gresia și vasul de WC, da!” notează economistul. 

Atenție cum sună clauza din contract pusă special de dezvoltatorul imobiliar pentru un proces

Într-un video cu sfaturi transmis de către Adrian Asoltanie, el a atras atenția asupra unei clauze și asupra primelor semnale de alarmă în ceea ce privește un dezvoltator imobiliar. 

Trainerul de educație financiară a citit o clauză dintr-un ante-contract de vânzare - cumpărare, despre care spune că este ”pregătit dinadins pentru un posibil viitor proces”, iar, dacă se va ajunge la proces, ”te lasă complet descoperit” (n.r. pe tine cumpărător): ”Promitentul cumpărător declar că am luat la cunoștință și înțeleg că, prin semnarea prezentului contract de vânzare cumpărare, în forma autentică, nu am, nu voi avea și renunț la dreptul de a primi despăgubiri, daune, foloase, compensații sau orice alt tip de remediu, motivat de pierderea valorii, de prejudiciul direct sau indirect sau în vreun alt fel sau, în general, ca urmare a existenței și descoperirilor lipsurilor sau defectelor imobilului de la promitenta vânzătoare, urmând ca orice situație de acest fel să fie soluționată exclusiv între promitentul cumpărător și constructor”. 

Vezi mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel