Cum influențează poziția în care dormim sănătatea creierului

Poziția în care dormim ne influențează sănătatea creierului și chiar apariția unor boli grave.

Un studiu publicat în Journal of Neuroscience arată că atunci când dormim pe o parte se deschide un pasaj în creier denumit calea glimfatică prin care sunt eliminate substanțele chimice nefolositoare din creier.

"Este interesant faptul că poziția de somn pe o parte, în lateral, este cea mai răspândită poziție de somn atât în rândul oamenilor cât și la majoritatea animalelor și se apare că am adoptat această poziție pentru a ne curăța cât mai eficient creierul de produsele reziduale metabolice care se acumulează în timpul stării de veghe", susține Dr. Maiken Nedergaard, de la universitatea din Rochester, potrivit Agerpres.

Dr. Nedergaard a adăugat că "Foarte multe tipuri de demență sunt legate de tulburări ale somnului, inclusiv dificultate de a adormi". Medicul mai susține că "Din ce în ce mai mulți oameni de știință sunt de părere că tulburările de somn pot accelera pierderea memoriei la pacienții care suferă de Alzheimer".

Oamenii de știință subliniază că sunt necesare mai multe studii și experimente pentru a le demonstra validitatea teoriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel