Creşterea economică a României, redusă la jumătate. Elena Cristian: Problema noastră, politica struţului. Totul e sub control până ne loveşte în moalele capului

Fotografie creată de Liza Summer, de la Pexels
Fotografie creată de Liza Summer, de la Pexels

Elena Cristian, analist DC BUSINESS, avertizează că România trebuie să se desprindă de "politica struţului" în contextul în care organismele financiare internaţionale au indicat că România va avea o creştere economică redusă la jumătate faţă de ce s-a prognozat. Aceasta spune că situaţia poate fi chiar şi mai rea, în funcţie de contextul internaţional. 

"Analiştii, organismele internaţionale, au tras un semnal de alarmă încă de acum o lună. La o săptămână, o săptămână şi jumătate de la începutul războiului, au vorbit despre corecţii importante în indicatorii multor ţări, inclusiv în România. Atunci s-a vorbit de reducerea la jumătate a prognozei de creştere economică, ceea ce pentru noi este o mare problemă. Să nu uităm că bugetul şi construcţia bugetară din acest an a fost făcut pe o creştere economică de 5%, statul se baza pe venituri în acele condiţii. Acum există o problemă în context internaţional. 

Problema noastră este problema politicii struţului, faptul că negăm evidenţa, nu luăm niciodată în seamă scenarii de acest fel, spunem mereu că va fi bine, va fi minunat, nu vă faceţi griji, totul e sub control, până ne trezim loviţi în moalele capului. Fix aşa s-a întâmplat în 2009, aşa s-a întâmplat înainte de pandemie, aşa s-a întâmplat înainte de război, fix aşa se întâmplă şi acum. Asta e marea problemă a actualei guvernări, că nu ia în calcul acest scenariu care s-ar putea înrăutăţi în perioada următoare. Deocamdată, organismele internaţionale ne dau cu creştere economică la jumătate faţă de ce se prognozase, dar nu ştim ce se va întâmpla. Suntem abia în aprilie, nu ştim cum vor evolua lucrurile, economia României e dependentă în proporţie de 80%. Trebuie să luăm în calcul ce se întâmplă în acest moment şi în China, este un context internaţional de care noi depindem şi mi-ar plăcea să văd o strategie coerentă, o gândire coerentă şi să ne rupem de politica struţului", a declarat Elena Cristian la România TV. 

Creşterea PIB-ului României, redusă drastic din cauza războiului. Banca Mondială, anunţ

Banca Mondială a modificat prognoza de creștere economică pentru România, la 1,9% pentru acest an, de la estimarea din ianuarie de 4,3%, conform unui raport care analizează efectele rrăzboiului din Ucraina asupra economiilor Europei de Est.

Instituția a majorat în schimb creșterea PIB din 2023 la 4,1%, de la estimarea de 3,8% din ianuarie.

România ar urma să consemneze o inflație de 9,8% în acest an și 5,3% anul viitor, mai arată raportul.

Raportul menționează că forța economiei României va depinde de evoluția noilor variante ale COVID-19 și de severitatea ostilităților din regiune. Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi esențială pentru o dezvoltare durabilă și ecologică. Presiunile asupra inflației din partea sectorului energetic și a piețelor alimentare pun la încercare redresarea și necesită acțiuni echilibrate din partea BNR. O reducere substanțială a deficitului fiscal în 2022 este improbabilă, pentru că guvernul va trebui să susțină redresarea economică, susținând în același timp și stabilizarea macroeconomică. Pe termen mediu, deficitul va urma o tendință descendentă, dar este probabil să rămână peste 3 la sută din PIB. Creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și scăderea remitențelor ar putea însemna o redresare mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile ale populației. Un război prelungit în Ucraina ar putea însă împinge creșterea în teritoriu negativ și să conducă la o creștere a sărăciei pe termen scurt, arată raportul Băncii Mondiale. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel