Constantin Niță: ”România poate ajunge la un acord cu China pentru reactoarele de la Cernavodă"

Ministrul Economiei, Constantin Niță, speră ca România să ajungă la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la construcția a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, cel mai târziu până în primăvara lui 2015.

România spera sa ajunga la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda, cel mai târziu pâna în primavara lui 2015, a declarat vineri ministrul Economiei, Constantin Nita, într-un interviu acordat Bloomberg.

Ministrul Economiei a precizat ca România este hotarâta sa continue cu planurile vizând constructia de noi reactoare la centrala de la Cernavoda în ideea de a echilibra productia de energie pe fondul cresterii rapide a productiei de energie din
surse regenerabile.

"Vom construi cele doua noi reactoare cu ajutorul investitorilor chinezi", a declarat Constantin Nita. "Va fi o procedura transparenta astfel încât sa poata participa si alti investitori, însa i-am asteptat timp de 10 ani si acestia nu au venit. În prezent sunt convins ca vom finaliza discutiile în acest an sau, cel mai târziu, în primul trimestru al anului urmator", a spus Constantin Niță.

Citește și: Moment istoric pentru România la Bursa din Londra. Premierul Ponta dă un semnal marilor investitori

România s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului sau energetic după ce companii precum ArcelorMittal si Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarele 3 si 4.
Constantin Nita a mai spus ca dupa ce se va ajunge la un acord, China General Nuclear va avea un pachet majoritar de actiuni în acest proiect, care potrivit Ministrului Economiei ar avea o valoare de aproximativ 6,5 miliarde de euro, si va asigura finantarea. Societatea Nuclearelectrica va pastra un pachet minoritar de actiuni dar acesta nu a fost înca stabilit, a precizat Constantin Niță Nită.
Finalizarea investitiei Unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda reprezintă soluția optimă de acoperire a deficitului de putere dupa 2020, atât din punct de vedere tehnico-economic si al termenului de realizare, cât si din perspectiva utilizarii resurselor interne si infrastructurii nationale existente, dezvoltate pe tipul de tehnologie CANDU.

Citește și: Lista acordurilor semnate între România și China. Beijingul promite "sume uriașe" ale contractelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel