Cinci motive de teamă ale guvernatorului BNR

isarescu
isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se arată îngrijorat cu privire la mai multe probleme economice ale României, atât la nivel național, cât și în relația europeană și transatlantică. Printre acestea se numără: majorarea accizelor, prețurile la gaze și energie, situația economică a Uniunii Europene, injecțiile de lichiditate ale FED, prețurile materiilor prime. 

În ceea ce privește prețurile la gaze și energie, guvernatorul BNR subliniază, potrivit HotNews, că "Riscuri relativ echilibrate la adresa traiectoriei ratei inflației IPC provin din partea prețurilor administrate, în contextul în care se mențin incertitudinile cu privire la cuantificarea impactului pe care etapele liberalizării pieței gazelor naturale și a energiei electrice, respectiv amânarea acordării de către guvern a unui număr de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă, îl vor avea asupra prețurilor la consumatori. Pe termen mediu însă, balanța riscurilor se menține înclinată în sus, date fiind ponderea ridicată a alimentelor în coșul bunurilor de consum finale și volatilitatea asociată indusă atât asupra inflației de baza, cât și asupra dinamicii indicelui prețurilor de consum".

Cu privire la majorarea accizelor, Isărescu precizează: "Rămâne în continuare preocupantă implementarea fermă și consecventă a pachetului reformelor structurale, în conformitate cu calendarul stabilit cu instituțiile internaționale (UE, FMI și BM), în special în contextul anului electoral din perioada de referință. Orice abatere de la setul de reforme structurale asumate prin acordurile de finanțare încheiate cu instituțiile internaționale este de natură să inducă o deteriorare a percepției investitorilor cu privire la economia internă".

România, stat UE. Cele mai importante surse de risc

Isărescu mai arată că România, în relația cu mediul extern, are anumite surse de risc. Cele mai importante vin din partea situației economice de perspectivă UE, "precum și evoluția pe termen scurt și mediu a percepției investitorilor asupra conjuncturii economice regionale și globale. În situația materializării unui asemenea risc, efectele asupra economiei interne ar urma să fie transmise atât prin intermediul canalului comercial, cât și al celui al încrederii".

Efectul diminuării injecțiilor de lichiditate de către Fed asupra României

Guvernatorul BNR a mai subliniat că "incertitudinile referitoare la magnitudinea și etapizarea diminuării injecțiilor de lichiditate de către Fed în sistemul financiar american ar fi de natură să potenteze efectele adverse asupra economiei românești prin intermediul canalului financiar. Posibila diminuare a fluxurilor de capital adresate României ar avea un efect nefavorabil asupra variațiilor cursului de schimb față de principalele valute, ratei inflației, costurilor de atragere a finanțării, condițiilor de creditare și, astfel, asupra activității economice interne".

Cu privire la prețul materiilor prime, "pe termen mediu există riscuri ale unei accelerari a dinamicii acestei categorii de prețuri (de exemplu, noi scumpiri ale energiei), pe fondul unor eventuale tensiuni de ordin geopolitic în curs de desfășurare sau al unor evoluții nefavorabile ale prețurilor produselor agricole, dependente de condițiile meteorologice care vor prevala pe parcursul intervalului de proiecție".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel