CEx PSD. Ministrul Petrea: „Putem să pierdem guvernarea"

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social și preşedinte al TSD, Gabriel Petrea, a afirmat duminică că doreşte o definire mult mai clară a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvernul social-democrat şi că numirile în funcţii publice trebuie să fie făcute pe criterii de competenţă.

„Propunem o mult mai clară definire a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvernul social-democrat. Mecanismele de dialog, de evaluare şi control trebuie să fie instituţionalizate, să nu fie ad-hoc, ci cunoscute de toţi membri. Numirile în funcţii publice trebuie făcute cu responsabilitate, ţinând cont nu doar de loialitate, de prietenie, ci şi de competenţă. (...) Un mecanism transparent de promovare şi de gestionare a resursei umane trebuie să devină realitate - nu se mai poate sări peste rând, nu se mai poate promova atât timp cât competenţa administrativă şi politică nu au fost probate. Numirile în funcţiile publice nu mai pot fi surprize pregătite de lideri pentru că, aşa cum am văzut, lipsa de autonomie a celor cărora le încredinţăm funcţii publice generează crize. Un Consiliu Naţional sau chiar un Congres al PSD, dedicat refondării organizării partidului, nu vendetelor politice, va asigura modernizarea şi clarificările de care avem atâta nevoie", spune Petrea pe site-ul TSD.

Petrea consideră că PSD ar putea pierde guvernarea

În opinia sa, anul 2018 trebuie să fie anul clarificărilor pentru PSD atât politice, cât şi manageriale şi, mai ales, ideologice. El consideră că PSD ar putea să piardă guvernarea.

„Putem să pierdem guvernarea fiind mai preocupaţi de oameni decât de idei, dacă suntem mai atenţi la comunicare decât la fondul măsurilor, dacă suntem insuficient de atenţi la consecinţele măsurilor adoptate. (...) Trebuie să măsurăm de zece ori înainte de a anunţa o măsură publică, iar cei care devin stindardul măsurilor noastre trebuie să fie credibili. Trebuie să gestionăm mult mai bine responsabilitatea partidului pentru actul de guvernare cu responsabilitatea celor pe care îi trimitem în Guvern", arată social-democratul.

[citeste si]



În opinia sa, deciziile în partid trebuie validate de către membri la partid, în forurile statutare ale acestuia, „nu în afară, în alte entităţi paralele partidului".

„PSD era cel mai viu partid cu cea mai profesionistă resursă umană. Aceste două atribute sunt în grav pericol. Avem nevoie de mai multă democraţie în partid. Avem nevoie însă de mai multă disciplină internă şi să oprim politica cuţitului în spate. (...) Propunem reactivarea Departamentelor partidului, care trebuie să funcţioneze prin idei, proiecte şi evenimente, nu doar pe hârtie. Responsabilitatea gestionării Departamentelor trebuie dată celor care au timpul, energia şi competenţa să gestioneze o astfel de responsabilitate. Acest pas trebuie să facă parte dintr-un plan mai amplu de regândire a modului de coordonare a resurselor umane în interiorul PSD - dacă nu ne deschidem către profesioniştii din societate, dacă facem promovări doar pe prietenii şi fidelităţi, dacă ignorăm munca politică, atunci vom fi un partid închis, care va muri puţin câte puţin", mai spune Petrea.

Pentru fiecare funcţie sau candidatură importantă, trebuie să existe competiţie internă în partid - cu proiecte, cu dezbateri, cu vot, propune Petrea

"Fiecare lider local şi naţional trebuie validat prin vot de membrii organizaţiei din care face parte, pentru că doar aşa poate fi reprezentativ. Democraţia nu este doar între partide, ci şi în interiorul partidelor. Dacă vrem să câştigăm încrederea oamenilor şi câştigăm după aproape 20 ani Cotroceniul, atunci tot partidul trebuie să participe la astfel de exerciţii democratice. Disciplina de partid are rolul său, dar devine un simplu instrument totalitar cât timp dezbaterea liberă de idei nu este încurajată şi respectată. PSD trebuie să aibă curajul să iasă în spaţiul public cu dezbateri de substanţă, să-şi diversifice comunicatorii", adaugă liderul TSD.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel