Cele mai mari țepe din știință, în anul 2014. De la leacul pentru SIDA la pana de curent mondială

Anul 2014 a fost plin de evenimente în lumea științifică, dar au existat și multe informații false care au devenit virale pe internet.

Johns Hopkins nu a făcut o actualizare cu privire la cauzele cancerului

Un email fals care a fost trimis în anul 2007 a devenit viral în anul 2014. În email se spune că Johns Hopkins, o unitate medicală internațională de renume, a emis un document în care susține că un sistem imunitar bun poate proteja organismul împotriva cancerului. De asemenea, în email mai scrie că deficitul nutrițional poate cauza cancer, că suplimentele nutriționale ajută la vindecarea bolii, iar chimioterapia face mai mult rău decât bine.

Reprezentanții Johns Hopkins au negat cu vehemență că mesajul a fost trimis de ei.

Un om nu a înotat cu un rechin în portul Sidney

În luna iunie 2014, un clip incredibil a devenit viral pe internet. Un tânăr cu o cameră GoPro pe cap a sărit de pe o stâncă în portul Sidney și a dat nas în nas cu un rechin alb. Clipul a strâns peste 28 de milioane de vizualizări, mai ales că în titlu se dă impresia că tânărul iese viu din bătălie. Problema este că nu a existat nicio bătălie. Defapt, nu a existat niciun rechin.

Marte nu se va vedea niciodată mare cât Luna

În 2003, a apărut informația falsă că Marte, aflându-se la cel mai apropriat punct de Pământ, se va vedea la fel de mare ca Luna. De atunci, informația a revenit în fiecare an, însă în 2014, ea a devenit de-a dreptul ridicolă. Anul trecut, Marte s-a aflat pe partea opusă a Soarelui, așadar nu putea fi vizibilă sub nicio formă.

În 2003, Marte se putea vedea mare cât Luna, însă doar cu un telescop. Pentru ca Marte să apară pe cer, așa cum apare Luna, ar trebui să fie de 118 de ori mai aproape de noi decât a fost vreodată.

Oxidul de argint nu vindecă SIDA

La mijlocul anilor 90', în SUA a fost patentat un compus care conține oxid de argint, substanță depre care s-a spus că poate vindeca SIDA. În 2014, pe internet a apărut o imagine pe care scria ”Vrei să cunoști un secret? 5676977. Caută pe Google”.

Numărul respectiv este numărul de brevet, însă chiar și brevetat, oxidul de argint nu poate vindeca SIDA. Compusul nu a primit niciodată autorizație de la autoritățile care aprobă un medicament în SUA. Defapt, nici nu se știe dacă s-a încercat vreodată obținerea autorizației.

NASA nu a prezis o pană de curent mondială

Una dintre cele mai mari țepe din 2014, a fost informația conform o pană de curent va afecta întreaga planetă, timp de trei zile. Mai mult, în acest timp, Terra va călători între dimensiuni. Informația a părut după ce Charles Bolden, administratorul NASA, a participat la o conferință în care a vorbit despre pregătirile generale în caz de tornadă, inundații și alte lucruri normale. În niciun caz nu a prezis o pană de curent mondială.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor nu a spus niciodată că vaccinul împotriva gripei nu mai este funcțional.

O altă informație falsă apărută în 2014 este aceea că vaccinul împotriva gripei nu mai are niciun efect pentru că virusul s-a modificat, tulpina de azi nefiind aceeași ca cea din anii în care a fost produs vaccinul. Informația ar fi fost făcută publică de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii. În realitate, vaccinul este eficient pentru mai multe forme ale virusului, iar instituția nu a făcut niciodată afirmația respectivă.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel