Cel mai mare accelerator de particule din lume a fost repornit

Cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), aparținând CERN, a fost repornit duminică, după doi ani de operații de mentenanță și consolidare și după o scurtă amânare anunțată în luna martie din cauza unui scurtcircuit.

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a informat că duminică la ora 08:41 GMT un fascicul de protoni a efectuat un tur complet al inelului LHC într-un sens și, după mai puțin de două ore, alt fascicul s-a deplasat în sens invers, scrie Agerpres.

LHC a permis în prima sa etapă de exploatare confirmarea existenței bosonului lui Higgs, cunoscut sub numele de 'particula lui Dumnezeu', particulă elementară care conferă masă altora, potrivit teoriei 'Modelului Standard'.

Această a doua etapă de exploatare, în care acceleratorul va funcționa cu o energie de aproape două ori mai mare decât în prima etapă, le va permite fizicienilor să-și extindă aria cercetărilor — materia întunecată, antimateria — și să valideze ori să infirme anumite teorii.

În următoarele zile, operatorii vor verifica toate sistemele înainte de a mări energia fasciculelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel