Sfoară de 50.000 de ani, găsită într-o peșteră. Descoperiri despre Neanderthal

O bucată foarte veche de sfoară a fost descoperită într-o peșteră din Franța, demontând și mai mult ipoteza că Oamenii de Neanderthal erau inferiori omului modern din punct de vedere cognitiv.

O bucată foarte veche de sfoară a fost descoperită într-o peșteră din Franța, demontând și mai mult ipoteza că Oamenii de Neanderthal erau inferiori omului modern din punct de vedere cognitiv, conform BBC. Relicva are 50.000 de ani.

Un studiu publicat în Scientific Reports arată că un fragment foarte scurt, împletit din trei ori, făcut din scoarță, a fost descoperit pe o unealtă recuperată din Abri du Maras.

Înțelegeau perechile, seturile, numerele

Descoperirea sugerează că Oamenii de Neanderthal înțelegeau conceptele precum perechi, seturi și numere. Fibrele răsucite erau baza hainelor, sacoșelor, plaselor și chiar a bărcilor.

Specia dispărută acum aproximativ 40.000 de ani este cunoscută pentru confecționarea de gudron, artă și mărgele din scoarță de mesteacăn.

Oamenii de Neanderthal controlau și focul, trăiau la adăpost, erau vânători de animale mari și își îngropau intenționat morții în gropi.

O descoperire foarte rară

În normal, arheologii și paleologii găsesc doar rămășițe animale sau unelte de piatră în siturile precum Abri du Maras. Materialele perisabile de obicei lipsesc.

Cu toate acestea, o echipă de cercetători din Franța, Statele Unite și Spania a descoperit un fragment de sfoară care era lipit de o unealtă de 6 cm.

Sfoara, despre care se crede că a fost confecționată din scoarța interioară a unui conifer, avea 6,2 mm lungime și 0,5 mm lățime.

Înțelegerea noastră despre Neanderthal s-a schimbat

Studiul condus de Bruce Hardy de la Colegiul Kenyon din Ohio a concluzionat că sfoara demonstrează că Oamenii de Neanderthal aveau o înțelegere ecologică detaliată a copacilor și știau cum să îi transforme în substanțe complet diferite și funcționale.

Producția sforii mai presupune și o înțelegere cognitivă a numerelor, dar și o memorie operațională sensibilă la context, transmite studiul.

„Date fiind continuele relevații ale artei și tehnologiei Neanderthal, este dificil să privim această specie drept orice altceva decât egali cognitivi față de oameni", se arată în studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel