Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Cea mai înaltă funcție din România

Un singur om este deasupra legii în România
Un singur om este deasupra legii în România

Răsfoind Constituția, ați putea crede că, în România, cea mai înaltă funcție este cea de președinte, urmată apoi de cea de președinte al Senatului, președinte al Camerei Deputaților, prim-ministru...

Poate că lucrurile vor sta așa când România va deveni democrată. Până atunci însă, în România statului subteran, cea mai înaltă funcție a fost de procuror șef DNA. Cu o singură condiție: să produci distrugeri cât mai mari. Să arestezi oameni, să distrugi companii, să distrugi imaginea țării pe decenii înainte. Vinovăția sau nevinovăția, ca și metodele prin care faci asta, nu au niciun fel de relevanță în caz.

Pentru ca funcția să fie consolidată e nevoie de un sprijin extern susținut și bine udat la rădăcină de persoanele sau organizațiile cu acces în unele ambasade sau cabinete occidentale.

Astăzi când vorbim, d-na Laura Codruța Kovesi este, indiferent de rezultatul concursului de la Bruxelles, cea mai importantă româncă. Nu mai este puternică din momentul în care a fost revocată - o, cu câtă greutate - de către președintele Iohannis. De ce este d-na Kovesi atât de specială astăzi în România și în lumea occidentală?

 

Este deasupra legii

 

În primul rând, este deasupra legii. Atunci când Parchetul a pus-o sub acuzare, deocamdată într-un sigur dosar penal din cele 19 câte i-au fost deschise, brusc Justiția din România nu a mai fost independentă. Brusc am aflat că anchetele sunt politice. Discursul s-a suprapus perfect cu ce au spus de-a lungul vremii Năstase, Ponta, Severin, Elena Udrea, Alina Bica, sute și mii de oameni: miniștri, parlamentari, bussinesmani români, elite intelectuale, universitare, medici de renume, patroni de presă...

Acuzațiile d-nei Kovesi au avut impact în lumea occidentală, în general la persoanele care au fost de partea dânsei în toată perioada războiului româno-român. A vorbit dl Timmermans, dl Verhofstadt, dl Krichbaum.  Chiar și ambasada SUA a dat unui site obscur ca audiență un comunicat prin care, în esență, îi dorește succes în funcția de procuror general european. Interesant este că atâta lume luminată a cerut guvernului PSD să ... oprească ancheta împotriva d-nei Kovesi. Păi, cum este cu Justiția independentă? Cu separația puterilor în stat? Dacă în România un guvern ar putea acum să oprească sau să pornească o anchetă împotriva cuiva înseamnă că lucrul acesta s-a petrecut și în anii anteriori. Se pare că d-na Kovesi are mare dreptate să nu aibă încredere în Justiție.

 

USR face un mare pas spre democrație

În al doilea rând, două partide politice importante din opoziție și-au schimbat brusc doctrina. Așa, peste noapte. USR s-a chinuit să adune o sută de mii de semnături pentru inițiativa “fără penali în funcții publice”. Până la d-na Kovesi, penal era cel căruia i se deschide un dosar. Întotdeauna s-a cerut unui ministru sau parlamentar cu dosar penal “să facă un pas înapoi” pentru a rezolva problema cu Justiția și apoi vom mai vedea. În cazul d-nei Kovesi, USR a zis că nu-i penală și că penali sunt doar cei condamnați definitiv. O să râdeți, USR face astfel un mare pas înainte către democrație și respectarea drepturilor omului, aplicând prezumția de nevinovăţie. Desigur, nu înseamnă că nu ar putea aplica politica penală enunțată de un distins membru al partidului: “când venim la putere vă arestăm pe toți a doua zi, prin ordonanță de urgență”.

Partidul National Liberal, al cărui candidat la Primăria Generală a Bucureștilor s-a retras din cursă și din Parlament când a fost pus sub acuzare - exact ca d-na Kovesi - dă dovadă de multă hotărâre și, afirmând ca d-na Kovesi e nevinovată, inițiază un proiect de lege prin care vrea desființarea întregului Parchet care o anchetează pe Zeita Anticorupție. Cum ar fi fost, în decembrie 2016, dacă PSD-ul, la fel de hotărât, desființa DNA-ul? Pe bună dreptate, lumea ar fi spus că PSD a înnebunit. Acum, PNL nu doar că nu e dopat cu pastile, dar e pe cale să capete inclusiv sprijin internațional.

În aceasta nebunie, care face un mare rău României, probabil că trebuie aplicate câteva principii simple.

 

Ingerințe în Justiție, de la Bruxelles

 

Astfel, guvernul Dăncilă a condamnat, pe bună dreptate, faptul că europarlamentari PNL au votat, anul trecut, în Parlamentul european, o rezoluție împotriva României. Puteau măcar să se abțină sau să nu vină la vot, așa cum a făcut Cristian Buşoi. În cazul Kovesi, România cred că ar trebui să-și păstreze echidistanța, tocmai fiindcă deține președinția rotativă a UE. În cazul Kovesi, Executivul de la București ar trebui să se abțină. Să hotărască ceilalți membri ai Uniunii.

În cazul particular al d-nei Kovesi, în mod normal Justiția ar trebui să-și urmeze cursul. Fără ingerințe, așa cum s-a întâmplat deja din partea președintelui Iohannis sau a unor oficiali de la Bruxelles. Cum am afirmat de nenumărate ori în epoca Băsescu, eu personal nu am nicio încredere în Justiția din România. Atunci când s-a mai făcut dreptate, a fost făcută pe personă fizică de niște magistrați cu știință de carte și coloană vertebrală. Poate că, odată cu cazul Kovesi, Justiția din România va începe un nou capitol, iar încrederea ar putea fi reconstruită...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel