Ce pierd Iohannis și PNL dacă demisionează Ponta

Plecarea lui Victor Ponta de la guvern va împlini  – la o distanță de câteva luni bune – așteptarea publicului care l-a votat pe Klaus Iohannis, la prezidențiale. Adică ieșirea din scenă a lui Victor Ponta. Toate privirile se vor muta astfel, spre preşedintele Iohannis şi PNL.

După prezidențiale, premierul a jucat rolul „inamicului publicului numărul 1”. Tot mai slăbit ca încredere - înconjurat de oameni din PSD sau din guvern, acuzaţi de corupţie; tot mai contestat public după apărarea în Parlament a lui Dan Şova și finalizând chiar cu propria acuzare și refugiul în Turcia, Victor Ponta a devenit imaginea emblematică a „politicianului vinovat”. Simpla încăpăţânare de a rămâne la guvernare radicaliza electoratul lui Klaus Iohannis şi PNL.

Prin dispariția lui Victor Ponta de la guvernare, toată atenția se va muta spre Klaus Iohannis și PNL. Atât președintele Iohannis, cât și PNL, sunt încă beneficiarii orizontului rezidual de așteptare publică, de la finalul lui 2014. Iar în acest moment, tot mai mult şi mai des, publicul bate nerăbdător din picior, nemulţumit ca aşteptările nu-i sunt împlinite exact.

Peste toate acestea,  șeful statului și PNL vor trebui să descurce și cu toate acțiunile economice inițiate de guvernarea Ponta: de la reducerea accelerată a fiscalității, la promisiunea creșterii bruşte a salariilor bugetarilor.  Prea puţin important dacă premierul Ponta a marşat în viteză pe schimbări economice de impact public pentru a se apăra astfel de atacurile din ultimele luni de zile.  Ce va conta public va fi, din nou, aşteptarea pentru ca lucrurile să se împlinească.

Și astfel, la discuția de până acum, vizând maniera în care președintele nu comunică suficient pe gustul publicului, se va adăuga și așteptarea socială legată de îmbunătățirea nivelului de trai şi a mersului economiei.  Această presiune publică va fi egală pe preşedinte şi PNL (care în sondaje, rămâne relativ stabil, într-o zonă de favorabilitate de peste 40%, ca urmare a simplei polarizări electorale față de PSD).

Ar fi bine ca guvernul următor, să spună din start că lucrurile promise de guvernarea Ponta nu se pot face decât „pas cu pas”. Altfel, președintele, în primul rând, și apoi şi PNL, se vor confrunta cu o exigență publică și o așteptare majoră pentru schimbări pozitive, concrete,  în condiţiile în care nici nu mai există altcineva pe care oamenii să dea vina.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel