Ce i-a promis Sorin Oprescu lui Mihai Gâdea (text adresat domnului doctor Oprescu)

cristina-topescu
cristina-topescu

In logica minciunii si a promisiunilor calcate in picioare de la vladica la opinca in tara asta, ajungi sa te simti aproape prost ca inca tii la cuvantul dat si onorat apoi. Nu mai intelegi nimic si iti pui serios problema propriei neadaptari la niste vremuri si la o societate, cinice amandoua. Ramane sa-ti continui viata incercand sa supravietuiesti. Atat.

 E uluitor si totusi atat de comun in politica din Romania ca diferite personaje, afabile odata, simpatice chiar, devin, daca nu niste mici sau mari dictatori, inaccesibili, in cel mai fericit caz. Toti colegii mei, reporteri de teren, corespondenti sau moderatori stiu ce spun. Brusc, oameni cu care ziaristii aveau o relatie aproape amicala inainte, odata ajunsi apoi in diferite functii inalte, abia daca le mai raspund la telefon. Mai mult, la prima critica pe care unii jurnalisti le-o aduc amical, in particular, nu mai zic in public…domnii politicieni nu le mai raspund ever nici la telefon si nici invitatiilor pe la diferite emisiuni.

 In peisajul asta uman sordid, unul dintre oamenii care inca sper ca nu s-a schimbat fundamental este nu un om politic, pentru ca nu mai e membru PSD, ci intaiul administrator al Bucurestilor. Unii poate nu mai spera, eu inca mai sper ! E vorba de domnul doctor Sorin Oprescu. Il cunosc demult. De cate ori aveam o problema medicala, il sunam si-mi raspundea la orice ora, pentru ca apoi sa ma indrume spre un medic bun. S-a intamplat de vreo trei ori. N-am uitat, i-am fost si ii sunt recunoscatoare pentru asta. Acum aud si ma mir trist ca nimeni nu mai poate ajunge la Sorin Oprescu. Stiu, are treaba pana peste cap, nu e usor sa fii primarul acestui oras, e suprasolicitat si cu nervii-n pioneze, probabil. Firesc ! Ma tem, insa, ca are si oameni in jur care au reusit sa-l indeparteze de alegatori, inclusiv de cei care-l cunosc demult, care l-au sustinut si prima, si a doua, si a treia oara cand a candidat la primaria generala. Sunt oameni care au facut-o doar cu sufletul, fara vreun interes si fara sa-i ceara nimic, spre deosebire de stafful dansului, loial sau nu, dar pe bani frumosi, ca sa ne-ntelegem ! Cu multi dintre acesti oameni Sorin Oprescu nu mai gaseste timp sa vorbeasca nici macar o data pe an. Si e pacat. Dac-ar vorbi, poate ar afla care mai e pulsul cetateanului, cum e privita primaria, de ce sunt multumiti si de ce nu sunt multumiti bucurestenii. L-am observat atent pe doctorul Oprescu in toiul isteriei bine orchestrate de mare parte din media, in urma tragediei lui Ionut. Era speriat si sunt convinsa si profund marcat de moartea micutului. Cum ar fi putut sa nu fie…e un om sensibil, e medic, a vazut atata suferinta si a salvat atatea vieti ! Iata-l acum pe medicul- primar de urbe in situatia in care un copil sa moara muscat de caini pe mandatul sau, iata-l acum in situatia in care, vai, in loc sa respecte viata oricarei fiinte, trebuie s-o ia. Un medic accepta acum sa omoare animale ca sa satisfaca pofta de sange a unei parti a populatiei, dar si unei mari parti a presei, deopotriva. Urata soarta pentru un primar. Pentru un medic nu mai spun. Stiu deci ca nu e usor, dar nu ascund nici faptul ca tare mi-as fi dorit ca medicul, OMUL Oprescu sa gaseasca si sa lupte pentru orice alta solutie inafara masacrului in masa. Pentru ca medicul din el stie ca nu vorbim aici despre eutanasie, stie asta foarte bine !

 Iar daca tot ati ajuns in aceasta situatie nefericita, de ce, macar, sa nu va onorati promisiunile, domnule doctor? Macar cea facuta lui Mihai Gadea ! I-ati promis lui Mihai, in emisiunea lui, ca veti prelungi programul de adoptii, ca oamenii vor putea adopta si in weekend, cand nu sunt la serviciu si isi pot lua copilul de mana, ca sa-l duca la un adapost ASPA, de unde sa adopte un animal pe care, altfel, il asteapta moartea. Pentru ca, domule doctor, poate ca sunt si parinti care vor sa-si invete copiii ca la moarte nu se raspunde tot cu moarte, cu atat mai mult cand vinovatii reali raman in viata bine merci, si-n viata, si cu buzunare doldora de banii furati. Pentru ca stiti ca pana la dvs au fost edili care, printre muuulte alte afaceri, au mai avut una ! Una prospera : afacerea “Maidanezul” ! S-a tot scris despre asta, au curs nu rauri, ci oceane de cerneala… dar nimeni nu pare sa aiba de gand sa-i deranjeze pe cei care au furat nu doar de la gura copiilor, ci si de la gura cainilor care …n-au avut gura sa vorbeasca, nu? Iar mortii…si de n-ar fi fiinte necuvantatoare, nu mai pot vorbi.

Nicio Curte de conturi nu se sinchiseste sa faca vreun control la sange ! Cate adaposturi s-ar putea face din banii recuperati de la hotii din foste mandate de primar si de la fostele servicii A.S.A?

 Dvs, domnule primar, ati castigat si cu voturile celor carora le-ati spus ca nu veti omora animale. Ca un medic nu poate face asta ! ASA acum se numeste ASPA, adica Administratia de Supraveghere si PROTECTIE a animalelor. Protectie? Care protectie??? Administratia de supraveghere si decimare a animalelor, adica ASDA, mai degraba s-ar putea numi acum, cu succes, acest serviciu al Primariei !

 Sa zicem, insa, ca-i o decizie politica, iar politica in Romania, ne-am lamurit cu totii, cu ce se mananca. Politicianul care vrea sa parvina in tara asta consuma pe stomacul gol nu doar o broasca raioasa, ci si o portie generoasa de rahat. Asta stim.

 Pentru ca eu stiu, insa, si ce fel de om sunteti dvs, va intreb, domnule Oprescu : de ce macar nu dati o sansa REALA acestor animale sa fie adoptate? De ce nu dati un semn de bunavointa si respect fata de cei care vor sa le salveze? Nu sunt numai ong-uri, sunt si oameni milostivi, cetateni pur si simplu, care nu concep sa omoram un animal pe care, din cel mai bun prieten al omului, am ajuns noi si nu altii sa-l transformam in primul agresor al tarii.

Ati anuntat un program extins de adoptii, de luni pana vineri de la 9 la 17. Prea putin si asa ! Intr-o situatie ca asta, ar trebui macar pana la 19 sa-l prelungiti, pentru ca pana la 17 oamenii muncii sunt la serviciu, stiti asta !

Cand va onorati deci, domnule primar, promisiunea facuta lui Mihai Gadea de a da drumul la adoptii si sambata si duminica? V-a crezut Mihai si v-au crezut si milioanele de oameni care se uita la el, unii iubitori de animale, da, exista si astfel de oameni in Bucuresti, in Romania. Si au si ei dreptul sa va creada.

Stiti cat de umiliti sunt cei care vin sa adopte la portile de la Mihailesti si Pallady, stiti asta? Stiti ca celor mai norocosi, care reusesc sa plece cu un caine-doi, li se arunca in scarba si dispret cainii in masini, de ca si cum oamenii astia ar face un lucru ingrozitor si nu o fapta frumoasa?

Stiti, domnule doctor, cum sunt prinsi cainii, chinuiti, cum se zbat si cum sunt zvarliti in masinile ASPA ( sunt destule televiziuni care au grija sa ne aratea asta tuturor, adulti si copii, da, si copii ! ), stiti cati hingheri intra in curtile oamenilor si iau caini cu stapan, stii cata suferinta seamana si printre oameni aceste actiuni ale ASPA, stiti asta? Si ei sunt tot bucuresteni, tot cetateni romani. Au drepturi si ei. Printre care dreptul de a nu trai in spaima, in teroare si de a nu trai traume de nereparat. Nu exista doar teroarea de a fi muscat de un caine, exista in egala masura si trauma de a-ti fi omorat cainele propriu sau chiar cainele de pe strada pe care l-ai sterilizat pe banii tai si l-ai ingrijit cu iubire. Multi dintre cetatenii astia, pusi la zid acum ca “iubitori de animale” v-au ales si ei, domnule primar !

Dogtown incearca sa salveze cat mai multi caini de la ASPA, eu pot sa certific asta, merg saptamanal acolo, cinste celor de la ong-ul Portico ! Dar va intreb cate animale pot fi duse acolo, ce viata mai pot avea atat de multi caini, din ce in ce mai multi intr-un singur adapost ? Oamenii de la Portico au cele mai bune intentii, ei fac ce niciun ong nu poate sa faca acum in materie de adaposturi, dar cati caini pot fi intretinuti acolo? Cati bani privati si cate eforturi…Cainii vor sta in cele din urma in spatii mai mici, fiind in numar atat de mare, se pot intampla accidente nefericite, se pot omori intre ei, oricate eforturi ar face oamenii de la Dogtown. Un adapost, ca sa respecte standardele europene, dar si animalul adapostit, trebuie sa raspunda unor exigente care tin de spatiu, de triere a animalelor, de conditii decente de viata si de maxima siguranta. Sunt tinuti in viata, e adevarat, e mare lucru, dar ajunge asta oare? Adoptiile sunt cele care pot evita, insa, situatiile de criza si pot ajuta Dogtown sa gestioneze mai usor o misiune nobila, dar atat de dificila ! Adoptiile pot salva si caini de la ASPA, nu putem lasa totul in sarcina Dogtown care incearca sa salveze cat mai multi caini din bazele ASPA !

 Adoptia, adoptiile in Romania, dar, mai ales, cele in strainatate sunt cheia, domnule primar !!! Incheiati parteneriate cu mai multe asociatii de protectie a animalelor din lume, sunt multe dispuse sa ajute cainii Romaniei, mai ales, acum, cand o lume intreaga e ingrozita de cum isi omoara romanii animalele ! Trimiteti oameni competenti sa contacteze aceste protectii si veti vedea cati caini pot pleca de pe capul romanilor, dar si spre o lume mai buna in care nu sunt transformati intr-un pericol sau o povara pentru omenire. Acolo cainii sunt ceea ce sunt, adica animale care iubesc si servesc cu loialitate oamenii.

 Si mai faceti un site al primariei, domnule Sorin Oprescu, un site profesionist pe care sa promovati, cu adevarat, adoptia, inteligent si eficient, cu poze ale cateilor care acum stau tremurand, cu ochi speriati, la Mihailesti sau Pallady, asteptandu-si moartea cu o demnitate de care noi oamenii rar suntem in stare.

 Lasati vizitatorii sa le faca si ei poze, nu le mai interziceti asta, transparenta e obligatorie, iar cum altfel isi pot convinge ei rudele sau prietenii sa mai adopte si ei un catel? Puterea imaginii e mult mai mare decat a cuvintelor, nu trebuie sa fiti un om de televiziune ca sa stiti asta.

 Faceti o campanie desteapta de adoptii a Primariei pe toate canalele media. CNA aproba indeobste difuzarea de spoturi in regim de campanie sociala si nu cred ca presa scrisa si audio-vizuala vor zice: nu, noi vrem masacru si nu adoptii ! Mass media ar avea si ea ceva pacate de spalat, nu?

 Cereti-le, domnule primar, angajatilor dvs sa trateze cu respect toti oamenii care vin sa adopte, sunt oameni care fac un gest nobil si sunt dispusi sa-si ia de la gura ca sa mai hraneasca inca o gura! Si nu multi dintre ei sunt lipsiti de grija zilei de maine.

Onorati-i pe acesti oameni, domnule doctor ! Aveti ceva important in comun cu ei: si dvs, si ei, salvati vieti. Dvs la timpul trecut, o viata de om, ei la timpul prezent, acum, cand niste fiinte fara vina au nevoie de o sansa la viata, chiar daca nu fac parte din mareata specie umana !

 Si va mai rog ceva ! Nu stiu dac-o sa va incumetati, dar, cum va stiu un om puternic, cred ca veti avea curajul s-o faceti : duceti-va macar o data la Mihailesti si la Pallady! Zaboviti acolo un timp, cat veti rezista ! Uitati-va la cateii aceia care va vor privi de dupa gratii ! Unii vor latra, vor fi agitati, altii vor sta tacuti, speriati sau resemnati intr-un colt. Vor fi si unii care va vor implora din ochi sa-i luati din locul acela care simt ca e lagarul mortii lor. Nu va va fi usor. E posibil si ca imaginea lor sa va urmareasca mult timp. Sunt semeni ai dvs care au cosmaruri noaptea de cand au fost acolo, care au sufletul strivit in propria lor tara. Daca au putut ei, ar trebui ca si dvs sa puteti vizita condamnatii la moarte. Contemplati suferinta si, in sufletul dvs de medic, de om, impacati-va apoi, daca puteti, cu gandul ca toate sufletele acelea vor fi executate fara drept de apel. Din ordinul dvs. E adevarat, legea a fost data de Parlament, de o majoritate lasa a lui. Dvs, insa, veti fi cel care va da ordinul si nu onor parlamentarii ! Vor muri zeci de mii de fiinte din ordinul dvs si nu din al lor. Precum, ani la rand, un alt masacru s-a savarsit din ordinul lui Basescu. Ce ironie, nu, domnule doctor?

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel