Caz inedit în Iași. Actele medicale ale unui bărbat MORT, blocate de spital. "Decedatul nu şi-a dat acceptul"

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Judecătorii  din Iași s-au confruntat cu un caz inedit. Rudele unui bărbat care a decedat la Spitalul "Sfântul Spiridon", nu puteau intra în posesia actelor medicale ale acestuia pentru că decedatul nu și-a dat acceptul.

Totul a început în septembrie 2019, atunci când bărbatul sa decedat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Potrivit Ziarul de Iaşi, soţia şi fiica acestuia au cerut în două rânduri copii după foaia UPU, foaia ORL, foile de Terapie intensivă şi formularul anexă de consimţământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Spitalul a refuzat să le ofere toate aceste acte pe motiv că decedatul nu și-a dat acceptul. Totuși, potrivit rudelor, bărbatul suferea de surditate şi nu avea la el aparatul auditiv, deci nu putea comunica pentru a-şi da acordul.

Într-un final, cazul a ajuns pe masa judecătorilor din Iaşi. Aceștia au anulat iniţial pronunţarea sentinţei. După o analiză mai amănunțită, în decizia finală a fost luat în calcul faptul că, la internare, bărbatul se afla în stare gravă, sedat, intubat şi ventilat mecanic, ceea ce făcea  imposibilă obţinerea de la el a vreunui acord. Judecătorii au cerut spitalului să elibereze copii după actele solicitate de către rudele răposatului, obligându-l totodată la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 1.020 lei. Sentinţa a fost atacată de Spitalul "Sfântul Spiridon" cu apel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel