Cătușele lui Sorin Oprescu și graba Alinei Gorghiu

Alina Gorghiu s-a grăbit când a anunțat victoria PNL în București, după reținerea lui Sorin Oprescu, consideră un politolog. 

Cine ar putea pune în pericol candidatura liberalilor la Primăria Generală, arată consultantul politic Angelin Ioan, în editorialul scris pentru DC News:

Acuzarea lui Sorin Oprescu schimbă calculele partidelor pentru primăria București în localele de la anul. PSD este improbabil să câștige în București, dar și Alina Gorghiu se grăbeşte când anunță deja că reținerea lui Sorin Oprescu crează premise pentru o soluţie liberală pentru administrația din București.

Pâna la încătușarea de astăzi, Sorin Oprescu conta în alegerile locale de la anul și putea încurca calcule partidelor chiar și dacă ar fi candidat fără să câștige. Deși se erodase, Primarul General era - în ciuda campaniei intense de zvonuri urbane și discuții off-the record despre problemele din Primărie - la o cotă relativ bună de încredere, undeva spre 25-28% încredere (la nivel național). Pe București, procentele erau chiar mai solide, spre 40%; asta mai ales datorită faptului că nu existau politicieni mai credibili și cu experiență administrativă pentru o candidatura la Primăria Generală.

Proiectând o imagine de relativă neutralitate politică, prin aceea că se ținea la distanță de scandalurile cotidiene și mai ales nu zgândărea electoratul - în general sătul de politicieni - cu prezența publică prea insistentă, Sorin Oprescu a reușit să se conserve. „Independența" sa politică devenise mai mult o glumă printre bucureşteni, dar pe de altă parte, electoratul nici nu avea soluţii mai bune şi nici nu mai vroia să accepte automat un candidat, doar pentru că acesta era susținut de un partid mare.

Prin Sorin Oprescu, PSD spera indirect la Primăria Generală, date fiind legăturile „doctorului" cu partidul din care se desprinsese pentru a deveni independent. Scandalul de corupţie implicându-l pe Sorin Oprescu se decontează astfel, fără vreo vină directă, și asupra PSD.

Astfel, PNL intuiește că scoaterea din scenă a lui Sorin Oprescu, în condițiile lipsei de susținere a bucureștenilor pentru PSD, creează o premisă pozitivă pentru un candidat liberal, aproape oricare ar fi acesta (cred liberalii). Deocamdată însă, este un raționament grăbit, pentru că situația pentru alegerile din București se poate modifica uşor, prin apariția unei candidaturi din afara partidelor mari, cu un mesaj puternic de luptă împotriva „corupţiei sistemului". O astfel de candidatură poate avea suficient spațiu de creștere pentru că bucureștenii sunt electoratul cel mai sceptic când vine vorba de prestația partidelor.

PNL stă într-adevăr bine pe București, însă nu are candidați proeminenți pentru a convinge și prin ei înșiși pe bucureșteni și nu doar prin sprijinul de partid. Dacă se păstrează trendul acalmiei generale de acum, în 2016 este posibil să funcționeze un vot inerțial, de partid, care „să lămurească" alegerile fără prea mare implicare din partea electoratului. Dar dacă, dintr-un element de context, un declic emoțional poate activa o componentă civică, apolitică a campaniei (vizibilă acum prin dezamăgirea față de toți politicienii); bucureștenii se pot trezi că nu vor să dea Bucureștiul partidelor care s-au dovedit niciunul mai bun decât celălalt. Atunci este foarte posibil ca PNL să rateze ceea ce acum apare ca o șansă de a câștiga sigur.

Dispariția lui Sorin Oprescu din cursa de la anul pentru Primăria Generală nu lămurește alegerile, ci mai degrabă deschide competiția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel