Cât de mult îngraşă băuturile acidulate

Băuturile răcoritoare, acidulate şi cu mult zahăr reprezintă produse irezistibile pentru fiecare pofticios, dar nu sunt cea mai bună alegere. Ele sunt un aliat al obezităţii. Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au observat o legătură dependentă între consumul de băuturi carbogazoase şi numărul din ce în ce mai mare al celor cu probleme de obezitate, informează Revista The New England Journal of Medicine publică trei studii care certifică încă o dată această relaţie dependentă între obezitate şi băuturile carbogazoase. În Statele Unite ale Americii, 30% dintre populaţia adultă suferă de obezitate. În Europa procentul este de 24%.

Primul studiu realizat de experţii din SUA cu 33.000 de persoane concluzionează că aceste băuturi sunt  periculoase pentru persoanele care sunt predispuse genetic să se îngraşe. Băuturile carbogazoase acţionează asupra genelor afectând numărul kilogramelor şi crescând predispoziţia genetică a unei persoane de a lua în greutate.

Celelalte două studii arată că adolescenţii şi copiii care consumă băuturi fără calorii, mai precis, care nu aleg băuturile carbogazoase, pierd în greutate.

Experţii de la Universitatea VU din Amsterdam (Olanda) au folosit în studiul lor datele a 641 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani, cu o greutate normală. Jumătate dintre ei au băut, în mod regulat, un sfert de litru de sucuri de fructe, în timp ce cealaltă jumătate a băut aceeaşi cantitate de suc, dar cu îndulcitori. După ce au trecut 18 luni, copiii care au consumat băuturi cu un număr mai scăzut de calorii au luat în greutate 6,39 de kilograme. În schimb, cei care au consumat băuturi cu zahăr au crescut în greutate cu 7,36 kilograme.

Într-un editorial publicat în New England Journal of Medicine, medicul Sonia Caprio, de la serviciul de pediatrie de la Universitatea Yale a spus că băuturile carbogazoase determină creşterea în greutate. Din această cauză, în New York a fost interzisă, de lună aceasta, comercializarea unor cantităţi mai mari de jumătate de litru de suc în restaurante sau săli de cinema.

Băuturile îndulcite contribuie, cel mai probabil, la obezitate pentru că au un nivel ridicat de calorii, dar nu satisfac apetitul, motiv pentru care, de multe ori, oamenii nu reduc aportul de calorii din mâncare, pentru a compensa cu cele pe care le consumă în formă lichidă, informează Mediafax.

Mai multe studii sunt necesare în continuare pentru a determina de ce aceşti markeri intensifică riscul de obezitate în special când oamenii consumă băuturi îndulcite artificial, au mai spus cercetătorii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul obezilor din întreaga lume s-a dublat în perioada 1980-2008. Datele actuale arată că 500 de milioane de oameni sunt obezi, ceea ce înseamnă 12% din populaţia mondială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel