Capsula care asigură transportul spre Staţia Spaţială Internaţională, deteriorată intenţionat

Mihai Ciobanu / 02 oct 2018 / 16:14 Salveaza PDF Comentarii
statia spatiala
Descriere foto: statia spatiala

Fisura care a provocat la sfârşitul lunii august depresurizarea capsulei ruseşti Soyuz MS-09 care asigură transportul spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost provocată în mod intenţionat, având în vedere că o anchetă ulterioară a eliminat o defecţiune de fabricaţie, a asigurat marţi Dimitri Rogozin, directorul general al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, citat de EFE. 

Într-un interviu acordat postului Canal 1 din Rusia, Rogozin a declarat că o comisie lucrează în prezent la investigarea incidentului în timp ce o altă comisie şi-a încheiat deja ancheta legată de o posibilă defecţiune de fabricaţie care a fost acum complet eliminată. "Singura teorie care rămâne este că a fost un impact intenţionat", provocat "pe Terra sau în spaţiu", a declarat responsabilul agenţiei spaţiale ruse. "Cea de-a doua comisie care lucrează la investigare va determina acest lucru. Să avem răbdare", a susţinut Rogozin. 

Se studiază toate posibilităţile

Directorul executiv al Roscosmos, Sergkei Krikaliov, a declarat la rândul său că agenţia evaluează posibilitatea atât a unui impact intenţionat, cât şi neintenţionat în carcasa navei", potrivit agenţiei Interfax. "Se studiază toate posibilităţile, inclusiv un accident sau o rea intenţie. Nu vrem să credem că a fost vorba de o rea intenţie, dar studiem şi un scenariu în care fisura să fi fost provocată la bord", a subliniat Krikaliov. 

Cum a fost reparată fisura

Fisura de 2 mm a fost detectată la 29 august în carcasa navei spaţiale, care este responsabilă de transportarea oamenilor de pe Pământ pe Staţie şi înapoi. Prima soluţie, temporară, a fost aplicarea unei benzi adezive, însă aceasta nu a făcut decât să scadă rata de pierdere a aerului şi nu să o oprească definitiv. Soluţia aleasă în final a fost aplicarea în zona respectivă a unui pansament din trusa medicală, îmbibat cu un gel adeziv. Oxigenul a revenit la cote normale la bordul staţiei datorită proviziilor stocate în nava Progress MS-09, care a andocat cu ISS în 10 iulie 2018.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24